понеделник, 9 февруари 2009 г.

Самосас на фурна


за тестото:
300гр. брашно
30гр. разтопено масло
малко хладка вода
2 щипки сол

за плънката:
4-5 средни картофа
200гр. царевица /от консерва или грах/
1/2 ч.л.кимион млян
1/2 ч.л. джинджифил млян
1/2 ч.л. къри
1/2 ч.л. кориандър
щипка червен пипер лют
сол на вкус

един жълтък /при печене/

приготвяне на корите:
Брашнот се пресява и се праве кладенче , в което се изсипва разтопеното масло и солта. Меси се като постепено се добавят няколко супени лъжици вода до поемането на брашното. Тестото се оставя да почине за 15 мин. дели се на 3-4 топки и се разточват тънки кори 2-3мм. С чаша или формичка се изрязват кръгове.

приготвяне на плънката:
Картофите се обелват, нарязват на едро и се сваряват. Готовите картофи се пресоват на пюре и се добавят царевицата и подправките.
Върху всяко кръгче се поставя по 1 ч.л. от плънката и се затваря на полумесец, като се притиска в краищата, за да не се отвори при печене /пържене/.
Готовите полумесеци се редят в намаслена тавичка /или върху хартия за печене/ и се намазват с разбития жълтък. Пече се в предварително загрята фурна до златисто. /Могат и да се изпържат в мазнина/

Няма коментари:

Публикуване на коментар