понеделник, 16 февруари 2009 г.

Скалички


продукти:

2 белтъка

5 с.л. захар

1 с.л. брашно

1 с.л. какао

2 ч.ч. орехи на едро


Приготвяне:

Белтъците се разбиват на сняг заедно със захарта Добавят се брашното и какаото, като се разбърква внимателно с шпатула, до пълното поемане на сухата смес. 
Накрая се добавят орехите като отново се разбърква внимателно с шпатулка.

В тавичка върху хартия за печене се сипва по една лъжичка от сместа. Пече се на 150 градуса до готовност. *Проверява се на допир с пръст - щом спре да лепне са готови.

 Ядките могат да бъдат лешници,  фъстъци и други, както и да се смесват.

вторник, 10 февруари 2009 г.

Мишешка закуска


2 филии хляб
масло за намазване
лютеница за намазване
3 с.л. натрошено меко сирене
3 зрънца черен пипер
2 кръгчета морков /мюсли/
стръкче магданоз


Поставям намазаните филийки с лютеница в чинийка. От сиренето оформям топче и сплесквам като издължавам едната част, за да се получи мишле. С черния пипер оформям очички и носленце, от морковчетата или две люспи мюсли правя ушички, а от дръжката на магданоза правя опашка. Поставям върху едната филийка. Поднасям с усмивка  :)






понеделник, 9 февруари 2009 г.

Самосас на фурна


за тестото:
300гр. брашно
30гр. разтопено масло
малко хладка вода
2 щипки сол

за плънката:
4-5 средни картофа
200гр. царевица /от консерва или грах/
1/2 ч.л.кимион млян
1/2 ч.л. джинджифил млян
1/2 ч.л. къри
1/2 ч.л. кориандър
щипка червен пипер лют
сол на вкус

един жълтък /при печене/

приготвяне на корите:
Брашнот се пресява и се праве кладенче , в което се изсипва разтопеното масло и солта. Меси се като постепено се добавят няколко супени лъжици вода до поемането на брашното. Тестото се оставя да почине за 15 мин. дели се на 3-4 топки и се разточват тънки кори 2-3мм. С чаша или формичка се изрязват кръгове.

приготвяне на плънката:
Картофите се обелват, нарязват на едро и се сваряват. Готовите картофи се пресоват на пюре и се добавят царевицата и подправките.
Върху всяко кръгче се поставя по 1 ч.л. от плънката и се затваря на полумесец, като се притиска в краищата, за да не се отвори при печене /пържене/.
Готовите полумесеци се редят в намаслена тавичка /или върху хартия за печене/ и се намазват с разбития жълтък. Пече се в предварително загрята фурна до златисто. /Могат и да се изпържат в мазнина/