неделя, 12 април 2009 г.

ПОРТОКАЛОВА ТОРТА


за блата:
3 ч.ч. брашно /пресято/
2 и 1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
125гр. масло
1 и 3/4 ч.ч. захар
1-2 ванилии
2 яйца
1 и 1/4 ч.ч. прясно мляко

Сухите съставки се смесват и се оставят настрани. Маслото и захарта се разбиват на пухкав крем, към тях се добавят ванилията и яйцата едно по едно при непрекъснато бъркане. Редувайки на малки части се добавят сухата смес и прясното мляко при непрекъснато бъркане след всяко добавяне. Бърка се до хомогенизиране на сместа. Тестото се изсипва във форма за торта , предварително застлана с хартия за печене. Пече се около 35 мин. на 180 градуса. Пробва се дали е готово с клечка.

за крема:
400мл.портокалов сок
1 пакетче пудинг ванилия /йоткер/
1 пакетче желатин
400мл. сладкарска сметана
100гр. ядки сурови /бадеми, лешници или орехи/
1 портокал
Пудингът се приготвя според описанието на пакетчето, но вместо вода се прави с портокаловия сок. Покрива се плътно с фолио съда и се оставя да се охлажда. Желатина се разтваря в 8 с.л. вода и се оставя да набъбне. След като пудингът е леко охладен към него се добавя желатина и се оставя да изстине напълно /като се бърка от време на време/. Сметаната се разбива и към нея се добавя охладения пудинг с желатина. Разбърква се добре с тел.
Ядките се нарязват на едро и се запичат леко в тефлонов тиган.
Портокала се реже на много тънки шайби, нарежда се в тава върху пекарска хартия и зе поръсва със захар, оставя се в слаба фурна /80-100градуса/ да се суши около час.

Готовия и напълно охладен блат се разрясва на две. Долната половина може да се сиропира с 3с.л. коняк, 6 с.л. портокалов сок, 1 с.л. мед или не. Половината от крема се нанася върху блата и се поръсват запечените ядки. Поставя се втория блат и се оформя с останалия крем. Тортата се украсява с хрупкавите портокалови резени /част от тях могат да се натрошат и да се посипе тортата/.