четвъртък, 22 април 2010 г.

Ориз с шафран и кардамон

Ето че направих първи опит с новите подправки...
След дълго ровене из интернет за нещо лесно и бързо с шафран, попаднах на тази рецепта:
http://www.kulinarno-joana.com/2009/12/saffron-rice-with-cardamom-and-bay-leaf/
и ето как я изпълних аз:
  • 200 гр. ориз бланширан
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 глава стар лук
  • две щипки шафран
  • 3-4 шушулки кардамом
  • 1 дафинов лист
  • 1/2 чаена лъжица сол
  • 300 мл. вода
Залях ориза с топла вода и изчаках 15 мин да набъбне. После го измих /от падналото нишесте/ и изцедих.
Шафрана накиснах в малко топла вода.
В тенджерка задуших в зехтина ситно нарязания лук и кардамона /само зрънцата/. Добавих отцедения ориз. Към него  добавих солта, дафиновия лист, шафранa, заедно с водата, в която е накиснат и 300 мл. вода. Оставих да заври. След това оставих на тих огън 15 мин.
Оттеглих тенджерата от котлона и покрих с кърпа и отгоре с капак. Оставих го 15-20 минути.

Преди цялата тази процедура пъхнах във фурната тава с пилешки бутчета :
  • четири цели бутчета
  • 2 с.л. соев сос тъмен
  • черен пипер
  • сол на вкус
  • 1 ч.ч. бира светла
 И в крайна сметка се получи едно по-различно и много вкусно пиле с ориз :)

Бон апети!

Няма коментари:

Публикуване на коментар