вторник, 27 април 2010 г.

Пиле с ориз по ориенталски

Много е трудно да избереш име на рецепта ! :)
много ни допадна ориза с шафран и кардамон, та реших да повторя. Но само ориз яде ли се? :)
Така се намес и пилето....

3 пилешки бутчета
1/2 ч.л. кориандър млян
1/2 ч.л. сол
1/4 ч.л. черен пипер

Пилешките бутчета сварих, обезкостих и нарязах на хапки. Изпържих месото с подправките. Прехвърлих в купа.

2 моркова
1 глава лук
1 стрък селъри
1 шушулка кардамон
1 шипка шафран
1/2 ч.л. сушен магданоз

Нарязах морковите на пръчици, лука и селърито на полумесеци и задуших с подпровките. Предварително стрих зърната на кардамона и натроших шафрана. Прехвърлих при пилешките хапки.

10 гъби печурки
1/4 ч.л. черен пипер
1/4 ч.л. чесън на прах
1/4 ч.л. сол

Нарязаните гъби изпържих с подправките и добавих в купата при пилето.

300гр. ориз бланширан
2 щипки шафран /предварително накиснат в малко вода/
2 шушулки кардамон /предварително натрошени зрънца/
1/2 ч.л. сол

Накиснах ориза в топла вода за 15 мин. Отцедих го и го залях с прецедения бульон от пилето. Добавих подправките. Оставих на тих огън до готовност, после покрих с кърпа и капака отгоре по познатата процедура.

Няма коментари:

Публикуване на коментар