четвъртък, 3 юни 2010 г.

Крем карамел

Един от любимите десерти, който за съжаление се сещам да правя твърде рядко! Никога не мога да улуча как точно да го приготвя без се получат онези неприятни шупли и затова предпочитах да го хапвам навън ... Но ето че този път успях :)



4 яйца
200гр. кристална захар
500мл. прясно мляко
1 ванилия

3-4 с.л. кристална захар за карамелизиране

***Всички продукти трябва да са със стайна температура!
Разбиваме яйцата със захарта до пълното и разтваряне, добавяме ванилията. Наливаме млякото на тънка струйка и продължаваме да разбиваме на ниска скорост.
Карамелизираме захарта в съд /дълбок тиган, тенджерка/ на слаб огън без да я бъркаме.
През това време бавно разбъркваме яйчена смес, за да излезе въздуха от разбиването по-бързо.
Разпределяме карамела в купички и отгоре сипваме от яйчената смес. Поставяме ги в по-голям съд и наливаме малко вода в него. Печем на 140-150 градуса около час. Оставяме да се охлади в тавата.
***Аз пекох 40 мин. и оставих тавата във фурната за цяла нощ.

Бон Апети!

Няма коментари:

Публикуване на коментар