вторник, 13 юли 2010 г.

Капонатина сицилиана



2-3 патладжана
50 мл зехтин
1 глава лук
1–2 скилидки чесън
1–2 стръка целина /магданоз/
100 г черни маслини
1-2 домата
сол на вкус

Лукът и чесънът се режат на много ситно, запържват се в мазнина и се слагат в купа. Патладжаните се обелват, режат се на надлъжни филии, посоляват се и се оставят да се изцедят от горчивия сок. След това се изстискват и се нарязват на малки кубчета. На части се сипват в тигана и се пържат на силен огън до зачервяване, а готовите се прехвърлят в купата.
Доматите се обелват се и се нарязват на много малки кубчета. /Една колежка ме научи да остържа с тъпото на ножа домата и после много лесно му се сваля ципата/ Целината /магданоза/ се реже наситно, запържва се с доматите. Разбърква се и след 1–2 минути се сипват нарязаните и обезкостени маслини. Когато са готови се изсипват в купата и всичко се разбърква.

2 коментара:

  1. Дидка, много вкусно изглежда тази капонатина! Как обичам патладжан :)) МАй скоро ще ти пробвам рецептата, много е съблазнителна!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря! Наистина е много вкусна, но моята половинка признава тиквичкитe и патладжана само пържени - приготвени в други варианти си ги хапвам сама :)

    ОтговорИзтриване