понеделник, 19 юли 2010 г.

Сладко от смокини

До скоро си мислех че да направиш сладко е най-лесното - колкото плод, толкова захар, вариш и затваряш в бурканчета! Да , ама не! Оказа се, че за така обичаните смокини си има цяла технология - ето и по-лесния /за мен/ вариант:

Смокините , които набрах на връщане от плаж са доста дребни и май не достатъчно добри /големи/ за сладко. Големината им е колкото едра маслина. Нямам везна и минах на броене - 70-80 дребни смокини на 1кг. захар.
Почистих от дръжките и внимателно надупчих с вилица /може и с игла/. Сложих на котлона да заврят. Варих 5-6 мин. изцедих и изхвърлих водата. Налях нова и върнах смокините - така още два пъти. След третото варене ги измих и отцедих върху домакинска хартия.
Разтопих 2 кг. захар с 2 ч.ч. вода на слаб огън и оставих да клокне /това е за 170бр. дребни смокини/. Добавих отцедените смокини и варих докато получа нужната гъстота. Добавих и 1 к.л. лимонтузу.
Отстраних от огъня. Съда покрих /докато е още горещ/ с хартия /вестник/ и кърпа отгоре и оставих да престои една нощ. Така смокините попиват сладкия сироп. На сутринта варих на ново за кратко, около 5-6 мин. /ако не е достатъчно гъсто се вари и повече/ и се пълнят предварително измити и подсушени бурканчета.

2 коментара:

  1. и на мен, и на мен :)
    Обожавам го, Дидка, много добре са ти се запизили целички :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване