понеделник, 20 септември 2010 г.

Самосас


Много ги обичам! - люти, хрупкави, вкусни .... И така:
Рецептата е изменена според вкуса ми след множество проби :)
за тестото:
300-350гр. брашно
1/2 пак.масло от 125гр
1 яйце
щипка сол
 Омесва се меко тесто. Лесно се точи. Кората трябва да е много тънка. Може да се изрежат кръгчета или квадратчета - формата е по избор.

за плънката:
2 сварени и намачкани картофа
1/2 ч.ч. царевица /по-добре замразена , а не от консерва/
1 к.л. сол
1 к.л. кориандър
1 к.л. кимион
1 к.л. лют червен пипер
1 к.л. куркума

 
царевицата се пържи за много кратко в малко масло, добавят се подправките и те да се пържат за кратко /в индийската кухня винаги първо пържат подправките - били по-ароматни/. Добавят се картофите и се сваля от котлона. Получава се ей това:
аз лично си го хапвам и като гарнитурка :)
Плънката трябва да изстине. Ако презтова време сте готови с корите - дръжте ги в хладилника докато им дойде реда.
После се процедира по следния начин:



Пържат се в силно загрята мазнина за кратко - буквално за секунди! Изваждат се върху домакинска хартия.
Обещавам, че гостите Ви ще бъдат очаровани! Като моите! :)

2 коментара:

  1. Интересна плънка, Диде :) Аз обичам и лютичко, ще проБвам някой ден :)

    ОтговорИзтриване
  2. Няма да съжаляваш :) Тези на които съм ги поднасяла си ги поръчват за следващия път :)) Най-вкусни са току-що пържени, още топли и хрупкави. Заготовките издържат и няколко дни в хладилника :)

    ОтговорИзтриване