вторник, 12 октомври 2010 г.

Тутманик

за тестото:

1 кубче мая
1 ч.ч. топло мляко
1 с.л. захар
1 с.л. сол /равна/
малко брашно

2 яйца
1 кофичка кис.мляко
1 ч.л. сода за хляб
1 кг. брашно

за плънката:
1 ч.ч. натрошено сирене
1/2 ч.ч разтопено масло


От посочените продукти се замесва тесто, меко, еластично, за да се работи лесно:
Маята се разтваря в топлото мляко с щипка сол и щипка захар, добавят се 2-3 с.л. брашно и се оставя да шупне /не се мести!/ Отделно се разбиват яйцата. Содата се разбърква в млякото, да се загаси. Двете смеси се обединяват. Изсипват се в кладенче от брашно и се меси. Оставя се да втаса.
***Аз често омесвам тесто и го съхранявам в намаслен плик в хладилника. Подходящо е за пици, мекици, тутманици, баници, пити, кифли.
***Направих го с почти лепкаво тесто, тъй като престоя в хладилника 3 дни. Хубаво е да се премеси с малко брашно, ще се работи по-лесно.
***Този тутманик направих с половин доза.

Тестото се разделя на три топки. В намазнена тава с ръце се раздърпва и притиска тестото, докато се получи кора, около 1см.

 Обилно се намазва с масло и се посипва сирене. Втората топка се раздърпва по същия начин и се налага отгоре. Пак с масло и сирене. Третата топка по същия начин и се навива на руло:

Хваща се в двата края и се усуква, като едновременно се издърпва. Така се получава един дълъг фитил, който се навива в намазнена тава. Намазва се отгоре с жълтък и олио. Посипва се със семена разни, по желание:

Пече се на 180 градуса около 30 минути или до приятен загар.
 С доматена салата или бурканче лютеница гарантирам, че няма да остане за следващия ден! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар