петък, 1 октомври 2010 г.

Кебап от дроб

Обикновено прибирайки се от работа замислям какво да сготвя за вечеря. Понякога изваждам нещо замразено още от сутринта за улеснение. Обичам да правя предварително меню :) Е, да, ама не! Този път вместо месо съм извадила торбичка с дроб, а предния ден ядохме дроб - пържен... Реших, че мога да го сготвя както месо, за да е по-различен. Получи се това:
350-400гр. черен дроб на хапки
200гр. гъбки на филийки
100гр. пушен бекон
1 глава лук
100мл. бяло вино
150мл. топла вода
1 к.л. кимион на прах
1 к.л. черен пипер
1 к.л. подправка за скара
1 ч.л. сол
1 ч.л. нишесте пшенично /или брашно/

Лукчето се реже на полумесеци и се задушава до златисто в тиган с капак /аз ползвам дълбоките тигани на tefal/ Добавят се гъбките , малко сол и черния пипер и се задушават. Когато са готови се прехвърлят в купа. Дробчето се слага в тигана с малко мазнина и се "запечатва" от всички страни, докато промени цвета си. Добавя се виното, водата, гъбките с лука и подправките. Оставя се да къкри. Когато е готово се добавя нишестето, за да уплътни соса. /Аз вадя малко от сосчето и размивам вътре нишестето или пък с няколко лъжички вода и тогава го връщам в тигана/. Да клокне няколко минути и е готово.
В сух тиган се запича бекончето и се добавя към ястието.
Идва ред и на изстудената бутилка бяла вино :)

2 коментара:

  1. Това е много хубаво предложение, Дидка!

    Пoздрави и.. надявам се, нямаш нищо против? Така повечко хора биха се възползвали от рецептата :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Разбира се, че нямам против! Ласкаеш ме :)

    ОтговорИзтриване