вторник, 28 декември 2010 г.

Пълнено пиле

не, това не е обикновено пълнено пиле, а моята гордост! - обезкостено пълнено пиле :))
първото и най-важно нещо за приготвянето на тази рецепта е остър нож за филетиране, второто е достатъчно време и сръчност /за да няма инциденти :) /

Едно цяло пиле се измива, почиства и подсушава. Поставя се върху голяма дъска - по-удобно е за работа :) С остър нож внимателно се прорязва около копанчето /края на бутчето/ така че да се отдели кожата и сухожилията. С острието на ножа се "обикаля" около костта , за да се отлепи месото и после с пръсти се избутва - както се запрятат ръкави :)) , издърпва се костта и се реже до хрущяла. Процедурата се повтаря и с другото бутче. Тук започва интересното :) пилето се обръща по корем и се чупи трътката, така че да остане закрепена на кожата. Много внимателно с ножа се отделя кожата от гръбнака, пилето се обръща многократно и с помощта на ножа и на избутване с пръсти се "запрята" месото и кожата като ръкав. Костта на горното бутче се изважда през корема - по-лесно е. "Капачките" се оставят - те държат правилната форма на бутчето :) Хрущяла в бялото месо не се отстранява! Така се процедира докато се стигнат крилцата. Счупват се от "рамото" и корубата /фенера/ се издърпва и се прави на супа :))

2 дебърцини
3-4 филийки бекон пушен
200 гр. гъби
50гр. топено сирене
50гр. кашкавал
сол, черен пипер, чубрица

Гъбите сережат на филийки и се запържват в малко масло с подправките. Останалите продукти се наситняват и всичко се смесва.
Всички отвори на пилето се забучват с клечки или се зашиват, без отвора на коремната кухина - през нея се пълни. Плънката се набутва плътно в бутчетата и после се пълни цялата коремна кухина. Пилето придобива почти първоначалната си форма :) Отвора се зашива.
Пилето се овкусява със зехтин, черен и червен пипер, сол и сока на половин лимон. Покрива се с фолио или се затваря в иенска тенджера. Оставя се за поне час в хладилника.
Долива се малко вода и се пече в предварително загрята фурна на 200-220 градуса около 1час и 15мин.
* Аз го пекох "по корем" , но кожата на гърба се пукна. Така че, печете по "по гръб" :))

После се реже на филийки и се хапва с хубаво бяло вино, е може и червено :) но задължително с любимите хора!

4 коментара:

 1. Ellerinize sağlık, çok leziz görünüyor.

  Saygılar.

  ОтговорИзтриване
 2. Дидка, много вкусно пиле си приготвила. Чудесно изглежда! Благодаря за рецептата:)

  ОтговорИзтриване
 3. Страхотна идея.Благодаря за обяснението как се обезкостява пиле :) Получи се много вкусно,е с малки промени-сложих каквото подобно разполагах в хладилника естествено всички си облизаха пръстите.Поздрави!

  ОтговорИзтриване