неделя, 28 март 2010 г.

Мързелив козунак



продукти:

20гр. свежа мая
60мл. прясно мляко
1 ч.л. захар
щипка сол
1 с.л. брашно /с връх/

Маята се разтваря в затопленото прясно мляко, заедно със захар, сол,брашно и се оставя да шупне.

2 яйца
80 гр. захар
125 гр. меко масло
1 с.л. ром /коняк/
1 ванилия
200 гр. брашно

Маслото се разбива със захарта, яйцата, ром, ванилия. Прибавя се маяната смес и по малко брашното /пресято/. Бърка се до гъсто тесто. Оставя се да втаса за 15-20мин. Изсипва се в намазнена и набрашнена форма и се поставя във фурната, тогава я включвам на 180 градуса. Така се ползва време за допълнително втасване.

на скарата...

Хубав огън, червено вино и .... сочни мръвки :)


мариновани шишчета:
прясно свинско месо, около 1кг.
една глава лук
чаша червено вино
малко олио / зехтин
черен пипер
червен пипер
кимион млян
сол

Оставих ги да се мариноват 24 часа. Нанизах парчетата на шишовете , като редувах с гъбки, а ако имаше и малко сланина ... щеше да е още по-добре :)


пилешки крилца:
около 1кг пилешки крилца /измити и подсушени/
около 300гр. кисело мляко
малко мазнина /олио/
червен пипер
черен пипер
сол

Приготвих марината и ге оставих в нея около 8 часа. Главният огняр /половинката/ ги нареди в тарелка /еднократни за скара/ , покри с още една и зари в жарта. Станаха много крехки :)


Катино мезе:
свинско месо на хапки /около 0,5кг/
200 гр. гъбки
олио
червен пипер
черен пипер
сол

Първо задуших месото с малко водичка и мазнина, после добавих нарязаните гъбки и подправките. Оставих без капак - да се изпари излишната вода. И докато спретна салатата беше готово :)

Хубаво е по празници, когато цялото семейство е пред огнището :)
Всичко 

събота, 27 март 2010 г.

Бисквити "Бурда"

Това е рецепта за бисквити изровена от майка ми из някое старо списание "Бурда" преди повече от 15 години... От тук носят и името си. Вероятно си имат някакво друго наименование, но все още не съм го срещала...


и Рецептата:
150 гр. маргарин
75 гр. пудра захар
1 цяло яйце + 1 белтък
щипка сол
1 пак. бакпулвер
1 пак. ванилия
375 гр. брашно

От всички продукти се омесва меко тесто и се оставя в хладилника да престои поне 30 мин.
Това е основно тесто за различни бисквити. Може да се оцветява /както сам направила аз/ или както го правеше майка ми преди години - бисквити сърчица , като потапяше половината в разтопен шоколад, а на бялата половина залепваше с мед миниатюрни цветчета от захарно тесто.

петък, 26 март 2010 г.

Сърдити картофки

Това е моят вариант на тази рецепта - http://www.receptite.com/recepta.php?r=11043
Хареса ми, защото за моето семейство картофите са любима храна, дори изместват мръвката :)))


И така:
10 средни картофа
300 гр. гъби печурки
1 кубче бульон /пилешки, зеленчуков/

сол, чер пипер, риган
200 мл прясно мляко
2 яйца
100 гр. сирене натрошено
150 гр. кашкавал настърган

Обелих картофите и ги нарязах на дебели шайби. Сварих ги в подсолена вода и ги прехвърлих в намазнена тавичка. Отделно нарязах гъбките и ги задуших с подправките и бульончето, разтворено в малко вода. Разпределих гъбките върху картофите. Отделно разбих яйцата с млякото и сиренето. Залях с тази смес картофите и поръсих с кашкавала.
Пъхнах в загрятат фурна на 250 градуса и след 15 мин ....... се понесе аромат :)