петък, 30 април 2010 г.

Флора

Бургас, морето , слънчевите дни и .... панаира на цветята
Надявам се разходката с мен да ви е харесала :) 

сряда, 28 април 2010 г.

Картофени палачинки

Благодаря на Йоли за вкусната рецепта!

Ето я , пречупена през моя поглед:

3  картофа
3 яйца
3-4 с.л. брашно
200 мл. прясно мляко
сол
риган
черен пипер
1/2 к.л. сода

Сварените и обелени картофи се настъргват на едро ренде.
Яйцата се разбиват с тел, добавя се млякото, брашното, содата загадена с капка лимонов сок  и подправките. Накрая се добавят и картофите. От тестот се отсипва в тефлонов тиган и се пекат палачинки.

За да е пълна идилията е нужен и малко млечен сос с щипка сух чесън.

Да ви е сладко!

вторник, 27 април 2010 г.

Пиле с ориз по ориенталски

Много е трудно да избереш име на рецепта ! :)
много ни допадна ориза с шафран и кардамон, та реших да повторя. Но само ориз яде ли се? :)
Така се намес и пилето....

3 пилешки бутчета
1/2 ч.л. кориандър млян
1/2 ч.л. сол
1/4 ч.л. черен пипер

Пилешките бутчета сварих, обезкостих и нарязах на хапки. Изпържих месото с подправките. Прехвърлих в купа.

2 моркова
1 глава лук
1 стрък селъри
1 шушулка кардамон
1 шипка шафран
1/2 ч.л. сушен магданоз

Нарязах морковите на пръчици, лука и селърито на полумесеци и задуших с подпровките. Предварително стрих зърната на кардамона и натроших шафрана. Прехвърлих при пилешките хапки.

10 гъби печурки
1/4 ч.л. черен пипер
1/4 ч.л. чесън на прах
1/4 ч.л. сол

Нарязаните гъби изпържих с подправките и добавих в купата при пилето.

300гр. ориз бланширан
2 щипки шафран /предварително накиснат в малко вода/
2 шушулки кардамон /предварително натрошени зрънца/
1/2 ч.л. сол

Накиснах ориза в топла вода за 15 мин. Отцедих го и го залях с прецедения бульон от пилето. Добавих подправките. Оставих на тих огън до готовност, после покрих с кърпа и капака отгоре по познатата процедура.

четвъртък, 22 април 2010 г.

Ориз с шафран и кардамон

Ето че направих първи опит с новите подправки...
След дълго ровене из интернет за нещо лесно и бързо с шафран, попаднах на тази рецепта:
http://www.kulinarno-joana.com/2009/12/saffron-rice-with-cardamom-and-bay-leaf/
и ето как я изпълних аз:
  • 200 гр. ориз бланширан
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 глава стар лук
  • две щипки шафран
  • 3-4 шушулки кардамом
  • 1 дафинов лист
  • 1/2 чаена лъжица сол
  • 300 мл. вода
Залях ориза с топла вода и изчаках 15 мин да набъбне. После го измих /от падналото нишесте/ и изцедих.
Шафрана накиснах в малко топла вода.
В тенджерка задуших в зехтина ситно нарязания лук и кардамона /само зрънцата/. Добавих отцедения ориз. Към него  добавих солта, дафиновия лист, шафранa, заедно с водата, в която е накиснат и 300 мл. вода. Оставих да заври. След това оставих на тих огън 15 мин.
Оттеглих тенджерата от котлона и покрих с кърпа и отгоре с капак. Оставих го 15-20 минути.

Преди цялата тази процедура пъхнах във фурната тава с пилешки бутчета :
  • четири цели бутчета
  • 2 с.л. соев сос тъмен
  • черен пипер
  • сол на вкус
  • 1 ч.ч. бира светла
 И в крайна сметка се получи едно по-различно и много вкусно пиле с ориз :)

Бон апети!

сряда, 14 април 2010 г.

Египетски подправки

Получих страхотен подарък - изненада! Мой близък беше в командировка в Египет и ми донесе една торба с ароматни треви - сега е трудното - половината не ги познавам!


е, вече знам , благодарение на Sladka hapka  - див шафран и каркаде 
За шафрана знам само че се приготвя Паела с него, а каркадето ... абе не го обичам много на чай, ще се умува ... :)
Останалите са добре познати и често ползвани у нас - гьозум или джоджен, дафинов лист, розмарин - вече имам цяла торба :) , шарени пиперени зърна с много приятен аромат, кардамон - никога не съм го ползвала. Сега ще обогатявам вкуса на ястията и с тези :) 
  
Да се върна на темата с каркадето :) след като отлежа порядъчно дълго в шкафа, преживя пренасяне в нов дом и там си намери убежище за няколко месеца, дойде и неговия ред да влезне в употреба и да очарова /ама не мен и половинът :)) /
Сервирам го с десерта, когато имам гости. Наситена на цвят и аромат, силно подсладена отвара сипвам в онези малки специфични турски чашки за чай и поднасям :) и чаша вода не отказвам :)) Всички много го харесват, а аз съм доволна, че все пак намери приложение :)

събота, 3 април 2010 г.

Великден

Пролет -  свежи разцъфнали клонки и аромат на топъл козунак :)

От две години насам реших да правя козунаците сама, защото купешките не ми доставят онази празнична наслада на небцето и не ухаят толкова блаженно колкото домашния мммм .... 
В търсене на идеалната рецепта за прекрасен козунак - да се къса на конци, ароматен и да ти се топи в устата, попаднах на Tanita - Благодарности!

С нагласата да сътворя нещо прекрасно на вкус и вид се запътих към магазина от предния ден. Пазарих всичко необходимо. 
Рано сутринта на разпети петък /знам че не беше време за козунаци, но то трабваше и да се пости 45 дни, ама..../ с торба покупки и торба добро настроение се пренесох в новия си дом, където има само кухненско обзавеждане, даже паркета не е нареден :) но най важното за мен е там - фурната, всякакви тави, форми, купи ....  и всички дребни домакински пособия , които съм купувала последните години с мечта да ги ползвам в идеалната кухня! 
И така, приготвих се за работа както му е ред: 


запасах новата престилка /дълго пазена от баба ми и свита в чеиза/, запретнах ръкави и започнах бавно и внимателно да препрочитам и следвам стъпките от обясненията на Tanita

докато чаках уханното тесто да втаса /около час и половина/ и се чудех какво да правя в този празен апартамент, ровнах из принтираните листи и намерих рецепта за соленки на Pep4o 
И разбира се веднага спретнах една доза - страхотни са на вкус!


и така - тестото втаса и аз продължих, все така обнадеждена :) 
До момента , в който сплетох козунаците /както си му е реда с бадемчета, стафиди/ , а те милите едни спаружени и малки - тавичките ми останаха празни :( отчаях се и бях готова да изхвърля всичко! Покрих ги с кърпа и излязох.
Но като се върнах:


а пък после .... 


затаих дъх и продължих да снимам ....


и резултат бе прекрасен, а аз доволна и щастлива и даже горда от труда си :)

 
ето пак ...

 
и нищо, че беше разпети петък, а не Великата неделя -  занесох единия на свекървата, а другия на мама, да ги разчупим и да хапнем ароматен козунак ...

 
и другия - дето погълна червеното яйце ... :)

 
това бе моят Великден