вторник, 29 юни 2010 г.

Ориз със зеленчуци


една тиквичка
един морков
1/2 консерва царевица
1/2 консерва грах
1/2 глава лук
1/4 кг. пресни гъби
1 ч.ч. ориз
черен пипер
сол, соев сос
Ориза се накисва в хладка вода. Тиквичката и моркова се режат на пръчици, гъбите на резенчета, лука на полумесеци /може и 1-2 скилидки чесън/. Всеки зеленчук се запържва в минимално количество мазнина /по-скоро запича/ в тигана по отделно и се прехвърля в голяма купа./аз ги овкусявам по отделно, докато ги запичам/ Граха и царевицата също. Вече накиснатия ориз се изплаква и се сварява за кратко. Отцежда се и се прехвърля при зеленчуците. Накапва се соев сос, разбърква се внимателно и е готов за сервиране. *Аз украсих чиниите с магданоз.

Кюфтета от тиквички

2 тиквички
2 яйца
2-3 с.л. галета
2-3 с.л. брашно и брашно за овалване
4-5 стръка копър /нямах - сложих чагданоз/
сол, чесън на прах

Настържете тиквичките, посолете и оставете да си пуснат водата. Отцедете хубаво и смесете с останалите продукти. Меси се като кайма. Оформете кюфтета , оваляйте в брашно и изпържете в нагорещено олио. Вадете готовите кюфтета върху дом.хартия /да попие излишната мазнина/.
Сервирайте с млечен сос.

четвъртък, 17 юни 2010 г.

Пилешки дробчета с кориандър

500гр. пилешки дробчета
2с.л. лимонов сок
щипка сол
вода
Сваряваме дробчетата до полуготовност. Отцеждаме и прехвърляме в дълбок тиган. Добавяме:
2-3с.л. олио
щипка- две сол
щипка червен пипер
щипка черен пипер
щипка сух кориандър
1 дафинов лист
щипка риган
Задушаваме под капак за няколко минути и мезето е готово :)

Пилешки шишчета с кресон

Сполучлив експеримент с налични продукти :) 
Количеството месо, което трябваше да оползотворя бе изключително малко /за едно порция/
И така:
200гр. бяло пилешко месо
2ч.л. соев сос
2ч.л. лимонов сок
1к.л. горчица
щипка сол
клонка пресен кресон /нарязан на ситно/

Кресона е непозната за мен подправка, която се чудех как да оползотворя. Най-лесния начин да проверя за какво ястие подхожда е обонянието :) Винаги като помириша подправката и в главата ми навлизат познати аромати на ястия. Е, това най ми намириса на зелева салата и супа :) а на вкус ми наподоби овчарската торбичка, която опитвах като дете, леко парлива  :)

И така, нарязваме месото и мариноваме за час-два. После нанизваме на шишове и редуваме с чушчица. Печем на скарата. Гарнираме със студена биричка ;)


понеделник, 7 юни 2010 г.

Мусака в кора



300 гр. кайма смес
1 глава лук
1 морков
1-2 презрели домата
кубче пилешки бульон
сол
черен пипер
червен пипер сладък
червен пипер лют
риган
чубрица
кимион млян
малко чесън на прах
12-15 пресни картофчета /4-5 стари средни картофа/

Лука, моркова и подправките се задушават, добавя се каймата. Когато е почти готова се добавят доматите и се задушава още малко. После се прибавят нарязаните на кубчета картофи и се вари до готовност.
В намазнена тавичка се постилат 2-3 листа кори за баница /с малко мазнина по между им/ и отгоре се изсипва мусаката. Загръща се и се залива с яйца, разбити с кисело мляко и малко сол.
Пече се за кратко в предварително загрята фурна.

петък, 4 юни 2010 г.

Пилешки сърца с джинджифил

Последната ми хрумка за бърза вечеря :)



500гр. пил.сърчица
1 морков
1 глава лук
300 гр. гъби
1/2 кубче бульон
щипка риган
по щипка пипер - черен и червен
щипка сол
парченце джинджифил /при мен изсушен на филийки и начупен/
малко олио

Изчистените сърца сваряваме в подсолена вода. През това време задушаваме нарязания лук и морков, прибавяме подправките и след това нарязаните гъбки. Когато са почти готови добавяме изцедените сърца и пържим още малко. После добавяме малко от бульона на сърчицата и оставяме да покъкри 3-4 мин.
Сервираме с добре изстудена биричка и приятна компания :)

четвъртък, 3 юни 2010 г.

Шафранови кюфтенца

Шантава идея с вкусен резултат :)



500гр. кайма смес
щипка сол
щипка шафран
щипка розмарин
зрънца шарен пипер /счукани/

Омесваме кайма и оформяме кюфтенца. Моите си престояхя 24 часа завити в хладилника.
За гарнитура пресни картофки - целички с чер пипер и сол, малко мазнина. В предварително загрята фурна за около 40мин. бяха готови. :)

Крем карамел

Един от любимите десерти, който за съжаление се сещам да правя твърде рядко! Никога не мога да улуча как точно да го приготвя без се получат онези неприятни шупли и затова предпочитах да го хапвам навън ... Но ето че този път успях :)



4 яйца
200гр. кристална захар
500мл. прясно мляко
1 ванилия

3-4 с.л. кристална захар за карамелизиране

***Всички продукти трябва да са със стайна температура!
Разбиваме яйцата със захарта до пълното и разтваряне, добавяме ванилията. Наливаме млякото на тънка струйка и продължаваме да разбиваме на ниска скорост.
Карамелизираме захарта в съд /дълбок тиган, тенджерка/ на слаб огън без да я бъркаме.
През това време бавно разбъркваме яйчена смес, за да излезе въздуха от разбиването по-бързо.
Разпределяме карамела в купички и отгоре сипваме от яйчената смес. Поставяме ги в по-голям съд и наливаме малко вода в него. Печем на 140-150 градуса около час. Оставяме да се охлади в тавата.
***Аз пекох 40 мин. и оставих тавата във фурната за цяла нощ.

Бон Апети!