понеделник, 19 юли 2010 г.

Сладко от смокини

До скоро си мислех че да направиш сладко е най-лесното - колкото плод, толкова захар, вариш и затваряш в бурканчета! Да , ама не! Оказа се, че за така обичаните смокини си има цяла технология - ето и по-лесния /за мен/ вариант:

Смокините , които набрах на връщане от плаж са доста дребни и май не достатъчно добри /големи/ за сладко. Големината им е колкото едра маслина. Нямам везна и минах на броене - 70-80 дребни смокини на 1кг. захар.
Почистих от дръжките и внимателно надупчих с вилица /може и с игла/. Сложих на котлона да заврят. Варих 5-6 мин. изцедих и изхвърлих водата. Налях нова и върнах смокините - така още два пъти. След третото варене ги измих и отцедих върху домакинска хартия.
Разтопих 2 кг. захар с 2 ч.ч. вода на слаб огън и оставих да клокне /това е за 170бр. дребни смокини/. Добавих отцедените смокини и варих докато получа нужната гъстота. Добавих и 1 к.л. лимонтузу.
Отстраних от огъня. Съда покрих /докато е още горещ/ с хартия /вестник/ и кърпа отгоре и оставих да престои една нощ. Така смокините попиват сладкия сироп. На сутринта варих на ново за кратко, около 5-6 мин. /ако не е достатъчно гъсто се вари и повече/ и се пълнят предварително измити и подсушени бурканчета.

вторник, 13 юли 2010 г.

Капонатина сицилиана



2-3 патладжана
50 мл зехтин
1 глава лук
1–2 скилидки чесън
1–2 стръка целина /магданоз/
100 г черни маслини
1-2 домата
сол на вкус

Лукът и чесънът се режат на много ситно, запържват се в мазнина и се слагат в купа. Патладжаните се обелват, режат се на надлъжни филии, посоляват се и се оставят да се изцедят от горчивия сок. След това се изстискват и се нарязват на малки кубчета. На части се сипват в тигана и се пържат на силен огън до зачервяване, а готовите се прехвърлят в купата.
Доматите се обелват се и се нарязват на много малки кубчета. /Една колежка ме научи да остържа с тъпото на ножа домата и после много лесно му се сваля ципата/ Целината /магданоза/ се реже наситно, запържва се с доматите. Разбърква се и след 1–2 минути се сипват нарязаните и обезкостени маслини. Когато са готови се изсипват в купата и всичко се разбърква.

неделя, 4 юли 2010 г.

Върховните кюфтета на мама

Това са ама най най-вкусните пържени кюфтета, които съм яла!

750гр. кайма смес
1 яйце
1 филия бял хляб, накисната в прясно мляко
1 с.л. пикантина
1 с.л. падправка за скара /или за кюфтета/
1/2 с.л. кимион
1 с.л. чубрица
1/2 с.л. майорана
1/2 ч.л. черен пипер
1/4 ч.л. лют червен пипер
1 глава лук /настъргана или пасирана/
1/4 ч.л. сода, загасена с лим.сок
Всичко се омесва много добре /меси се продължително, като тесто/ добавя се по малко вода и от млякото, в което бе накиснат хляба. Овива се с фолио добре и се оставя в хладилника поне за час.
С намазнени ръце се оформят кюфтета. Овалват се брашно /или в брашно, яйце, брашно/ и се пържат в добре загрята мазнина.
Сервират се така :) :