понеделник, 30 август 2010 г.

Нещо вкусно

Гъби, сирена - и двете трябва да се изядат бързо, защото ще се развалят, а много мразя да хвърлям храна!
И за да не е постно - тази дума на масата ни я няма! - добавих пилешко месо, дробчета, сърца...

На дъното на намаслена тавичка се нареждат гъбки на филийки, поръсват се със сол и черен пипер. Отгоре се нареждат предварително сварените пилешки продукти и се поръсват с пикантина /натрошен бульон/. Идва ред на сирената - кашкавал, на мъничка сплесната пита и нещо като моцарела - на малки топки - от биволско мляко , краве кашкавал и масълце- жълто, като на гранулки, натъпкано с лъжица в малка кутийка, нежен вкус и лек аромат - вкусотия! /ако продаваха такива млечни продукти по магазините...../
Тавичката - във фурната за 15 мин на 220 градуса.

А за прясното сирене от домашната мандра - разкош! - как да не направиш и малко домашна лютеничка в петък вечер ... нищо, че ми казаха: "ЛУДА!" , щом е с усмивка на уста след поредната хапка - приемам го! :)

Сърдечна благодаря за вълшебния вкус в небцето на майстора с домашната мандра! :)

Лесен кекс

Това е от онези рецепти, които правя на бързо с едничкото желание просто да си хапна! :) За мое /не/ щастие не съм лишена от апетит и често ми се прияждат разни неща ... Е, хапваше ми се нещо сладко, ама хем да е вкусно, хем да не се плескам много :))
В такива моменти просто отварям хладилника и блея, блея, докато не ми се набие нещо на очи или не започне да писка алармата му.

Ами видях киселото мляко, което ми прати мама и си помислих, че едно кексче ще му пасне идеално :)



2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко + 1 ч.л. сода равна
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
2 ванилии
220-250 гр. брашно * да си призная, напоследък не меря!
1/2 ч.ч. нарязани орехи + малко локум

Разбърках всичко с тел в тази последователност и изсипах в намазнена форма. Пекох на 190 градуса. За времето - не знам! Обаче отнесе една ракия с кьополу :))

понеделник, 23 август 2010 г.

Сладко от къпини

Понякога разходките из околните села се оказват доста ползотворни :) 
Отбихме се в село Българи, за да видим прекрасната каменна църква /ако не сте ходили - посетете я!/, имат и музей, кръга в който играят нестинарите :) , еко пътеки .... и пътечки които водят до огромен къпинак :)
Заредени с кифлички
и студени напитки :)
за два часа напълнихме няколко пластмасови бутилки с къпини. Не мога да опиша с думи горския аромат на тези плодове - прекрасен!

2 кг. къпини
1,5 кг. захар
250 мл. вода

От водата и захарта приготвих сироп и добавих къпините. Варих около 30-40мин. Докато се посгъсти на вид или номера с капката върху чинийка :)

После остава спомена за хубавия ден сред природата и дъхавото сладко от къпини :)

сряда, 11 август 2010 г.

Върховна сладка баница



400гр. фини кори "белла" /може и други/
1 яйце
150гр. пудра захар
1ч.ч. кисело мляко
1пак. бакпулвер /10гр./
2пак. ванилия
3/4ч.ч. олио
20гр. масло

Яйцето се разбива със захарта, добавят се млякото, ванилията и бакпулвера. В намазнена тава се поставя една кора, като се набръчква така че да пасне в тавата /като хармоника/. Върху кората се ръси 1 1/2с.л. от олиото. Отгре се поставя друга кора, набръчкана напречно на първата. Ръси се с 2с.л. от млечната смес. Върху нея отново се набръчква кора, в посока противоположна на долната. Ръси се само с олио. Следващата само с млечна смес и т.н. се редуват до края. Завършва се с изпъната /гладка/ кора и върху нея се слагат малки кубченца масло. Пече се около 30мин. на 200 градуса. Докато е още топла се посипва обилно с пудра захар и се покрива с хартия и кърпа. Оставя се така до пълното и изстиване. Реже се на ромбоиди.

Пиле Вики

Ястието получи името си от леля Вики :) семейна приятелка и невероятна кулинарка!

2с.л. олио /или зехтин/
400гр. пил.месо /бяло/
200гр. гъби печурки
1/2ч.л. чубрица
1/2ч.л. босилек
1/2чл. сол /или на вкус/
200гр. заквасена сметана

Пилешкото месо се нарязва на хапки и се поизпържва в мазнината. Добавят се нарязаните гъби и подправките. Когато са готови се разбива с тел сметанат и се добавя. Клоква за минутка-две и е готово.