понеделник, 20 септември 2010 г.

Самосас


Много ги обичам! - люти, хрупкави, вкусни .... И така:
Рецептата е изменена според вкуса ми след множество проби :)
за тестото:
300-350гр. брашно
1/2 пак.масло от 125гр
1 яйце
щипка сол
 Омесва се меко тесто. Лесно се точи. Кората трябва да е много тънка. Може да се изрежат кръгчета или квадратчета - формата е по избор.

за плънката:
2 сварени и намачкани картофа
1/2 ч.ч. царевица /по-добре замразена , а не от консерва/
1 к.л. сол
1 к.л. кориандър
1 к.л. кимион
1 к.л. лют червен пипер
1 к.л. куркума

 
царевицата се пържи за много кратко в малко масло, добавят се подправките и те да се пържат за кратко /в индийската кухня винаги първо пържат подправките - били по-ароматни/. Добавят се картофите и се сваля от котлона. Получава се ей това:
аз лично си го хапвам и като гарнитурка :)
Плънката трябва да изстине. Ако презтова време сте готови с корите - дръжте ги в хладилника докато им дойде реда.
После се процедира по следния начин:



Пържат се в силно загрята мазнина за кратко - буквално за секунди! Изваждат се върху домакинска хартия.
Обещавам, че гостите Ви ще бъдат очаровани! Като моите! :)

вторник, 14 септември 2010 г.

Пълнена пъстърва



1 голяма пъстърва
2 кис. краставички
50 гр. шунка
1 малка глава лук
черен пипер
масло
сол


Почистената и подсушена риба пълним с посочените продукти, предварително нарязани на ситно. "Зашиваме" с клечки за зъби. Намазваме рибата с масло и посоляваме. Оставяме да почине поне 20 мин в хладилника. Печем на скара /аз пекох на фурна последния път, но на скара си е по-добре/

Сирене по странджански :)



1 ч.ч. обелени и нарязани домати
1 печена червена чушка нарязана
200 гр. сирене на едри кубчета
50 гр. кашкавал на малки кубчета
100 гр. бекон на ивички
2 яйца
олио

Доматите и чушката се запържват в малко мазнина с щипка сол и щипка захар. Разпределят се по 2 с.л. от сместа на дъното на гювечета. Нарежда се сиренето, кашкавала и останалат част от доматената смес. Отгоре се чуква яйцето /аз пукам жълтъка - така го обичам/. Нарязания бекон се запича на тиган и се разпределя около яйцето. Затварят се гювечетата с капачета и се пъхат в загрята фурна за 10-15 мин.

Пилешка мусака



4-5 сварени картофа
1 глава лук
1 морков
5-6 гъби печурки
1 пил.бутче сварено
100 гр. кашкавал
2-3 яйца
1 ч.ч. кис.мляко
сол на вкус
олио/зехтин
риган, черен пипер, пикантина /пил.бульон кубче/

Картофите се нарязват на едри кубчета и се изсипват в тава. Пилешкото се обезкостява и нарязва. Морковите, лука и гъбите също се нарязват и се изпържват по отделно в малко мазнина. Всичко се изсипва при картофите. Добавят се подправките и се разбърква. Залива се с предварително разбитите яйца и кис.мляко. Посипва се с настъргания кашкавал и се запича на 220-250 градуса за около 15мин.

Бобена салата



1 ч.ч. шарен боб
2-3 печени червени чушки
1 ч.ч. нарязани кис.краставички
1 глава червен лук
1-2 с.л. кетчуп
3-4 с.л. зехтен
1-2 с.л. оцет
1 равна ч.л. сол
няколко стръка магданоз

Сварява се боба в малко вода, като при първото кипене водата се отстранявя и се налива нова, студена вода и тогава се вари до готовност. Чушките се нарязват на ситно, лука също. Всички продукти се смесват и овкусяват.

вторник, 7 септември 2010 г.

Ябълков пай с овесени ядки

Това е от рецептите тип: "разчисти шкафа" :) На всеки се е случвало да има навити полупразни пакетчета в шкафовете с най-различни продукти. При мен това бяха овесените ядки, малко пудра захар и панер с ябълки нападнати от "горски животни" :) Количествата са ориентировъчни!


1 1/2ч.ч. фини овесени ядки
1 ч.ч захар кристална
3 с.л. масло /маргарин/
 3-4 с.л. брашно
1 яйце
2 с.л. прясно мляко

2 1/2 ч.ч. почистени и нарязани на кубчета ябълки
2-3 с.л. ванилена пудра захар
5-6 орехови ядки

Смесваме овесените ядки, захарта и маслото. Омесваме и отделяме 2-3 с.л. от сместа. Добавяме останалите продукти. Получава се лепкава маса, която разстиламе в намазана с масло тавичка с помощта на намаслена лъжица. Отгоре посипваме ябълките, поръсваме с пудра захар и с отделената смес от овесени ядки. Украсяваме с орехови ядки. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса.