петък, 29 октомври 2010 г.

Зеленчукова лазаня

Напоследък все готвя на бързо, рядко отварям готварските книги и карам на импровизация по наличните продукти. От смяната на времето, от умора ли и аз не знам, но желанието ми да готвя се свежда до необходимост ...

Засилих се към коша , за да изхвърля палачинките останали от преди 3 дни, ама нали не обичам да хвърлям храна /нищо им нямаше на палачинките де, да не помислите, че са развалени :) / веднага влезнаха в употреба.


4-5 готови палачинки
1/2 стрък праз на колелца
250гр. гъби на филийки
1/2 ч.ч. натрошено сирене
1 малка тиквичка
сол и черен пипер за овкусяване

за заливката:
2 яйца
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. прясно мляко

В намазнена иенска тенжера /или тавичка/ се слага една палачинка. Празът се задушава с малко сол и пипиер и се разпределя отгоре. Следва втора палачинка. Гъбите се задушават както праза и се разпределят върху втората палачинка. Следва трета. Върху нея задушените тиквички по същия начин. Пак палачинка, следва натрошеното сирене и пак палачинка. Нарязва се на четири и се залива с предварително разбитите яйца с мляко. Пече се на 200-220 градуса до готовност.

понеделник, 25 октомври 2010 г.

Мини торта

Нищо особено , но от сърце :)

Букет на мъж не се нрави, особено на баща ми :) "хубаво е , ама не се яде" :)))

Та за това буквално в последния момент направих едно торте с марципан "Варна" /парено захарно тесто - фондан/
Опекох блат от:
1 яйце
60гр. захар
30мл. олио
30мл. прясно мляко /горещо/
80гр. брашно
1 ванилия
1 к.л. бакпулвер


Докато се печеше блата, направих фондана и го метнах в хладилника за по бързо охлаждане.
А докато изстиваше блата, оцветих фондана и разточих един чаршав за покриване на мини тортето. /Много трудна работа - то се къса, не можах до го омеся като хората.... абе трудно е за мен - това си е майсторлък!/
Тортето:
Изрязох три кръгчета с чаша /за уиски/. Съвсем елементарно сглобих с мармалад от печени праскови. Отгоре и отстрани намазах с пелте от дренки /колкото да залепне фондана/.
Метнах отгоре фондана и резултата се вижда :)

Направих наколко цветчета и поставих отгоре. Оставих малко да изсъхнат и намазах с водка /някъде прочетох, че от това стават лъскави/
Цялата работа ми отне час и половина!

И една мнооого доволна усмивка за старанието ми :))

петък, 15 октомври 2010 г.

Пилешки дробчета с бекон


500гр пилешки дробчета
черен пипер
сол
чесън на прах
100мл. бяло вино
олио /зехтин/

200гр. пушен бекон

Измитите дробчета се слагат в дълбок тиган с капак заедно с мазнината да се задушат под капак до побеляване. Добавят се подправките и виното и се оставя на тих огън до готовност. Прехвърлят се в чиния.
Беконът се реже на ивички /или кубчета/ и се запича на сух тиган. Разпределя се върху дробчетата.
*Трябва и дробчетата и бекона да са горещи при смесването им, така си поемат аромата.
Ястието е леко, много вкусно и върви както с бяло вино, така и с бира. Може да се сервира като топло мезе или като основно.

сряда, 13 октомври 2010 г.

Пица с кайма и бекон


Необходими продукти:
тесто
1 глава лук
100 гр. кайма смес
1 ч.л. кимион на прах
1 ч.л. риган
1 ч.л. сол
100 гр. пушен бекон
30-40 гр. кашкавал
2-3 с.л. дом.пюре или кетчуп

Тестото се разточва на кора с дебелина около 0,5см и се слага в намазнена тава. Отгоре се слага кетчупа.
Лука се реже на ситно и се запържва в малко олио, добавя се каймата и се бърка да стане на трохи. Добавят се подправките. Като се охлади малко се разпределя върху тестото.
Бекона се реже на кубчета, лентички, запича се на сух тиган и се разпределя върху пицата.
Кашкавала се реже на кубчета и се посипва отгоре. ***Умишлено сложих малко кашкавал, за да преобладава вкуса на каймата.
Пече се в предварително загрята фурна на 190 градуса.
А докато се пече пицата направих чипс :)) Като ще е калорично, поне да е както трябва!

Розички с патладжан

От много време се каня да направя Усуканица с лук и сирене на Йоли.
Е, започнах да я правя /с моето си тесто, защото имах готово/, но от хладилника така жално надничаше един забравен патладжан, че реших да го включа :)) а на къде патладжан без маслинки - любима комбинация!
Обаче някъде по време на приготвянето излязох от основната идея :))

И така за 12 розички:
тесто
1 глава лук на полумесеци
1 малък патладжан
1/3 ч.ч натрошено сирене
5-6 маслини
олио
масло за намазване на формите

На набрашнен плот се разточва правоъгълна кора /тестото е колкото юмрук/.
Патладжана се бели, реже на 3-4 филии и поръсва със сол. Така да престои 15 мин. После се измива, изцежда и се реже на жулиени. Лука и патладжана се задушават с малко черно пиперче :))) /сега е момента да се сетите за Ути/

Върху разточената кора се посипва олио и нарязаните обезкостени маслини, сиренето, задушените лук и патладжан.






Навива се на руло.

Ей тук изтървах нишката :))) не се сдържах и резнах шайбичка :)
Намаслих формите за мъфини и шайбичка след шайбичка, станаха 12!


Оставих да починат 15-20 минути и пъхнах в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Бон апети!

вторник, 12 октомври 2010 г.

Тутманик

за тестото:

1 кубче мая
1 ч.ч. топло мляко
1 с.л. захар
1 с.л. сол /равна/
малко брашно

2 яйца
1 кофичка кис.мляко
1 ч.л. сода за хляб
1 кг. брашно

за плънката:
1 ч.ч. натрошено сирене
1/2 ч.ч разтопено масло


От посочените продукти се замесва тесто, меко, еластично, за да се работи лесно:
Маята се разтваря в топлото мляко с щипка сол и щипка захар, добавят се 2-3 с.л. брашно и се оставя да шупне /не се мести!/ Отделно се разбиват яйцата. Содата се разбърква в млякото, да се загаси. Двете смеси се обединяват. Изсипват се в кладенче от брашно и се меси. Оставя се да втаса.
***Аз често омесвам тесто и го съхранявам в намаслен плик в хладилника. Подходящо е за пици, мекици, тутманици, баници, пити, кифли.
***Направих го с почти лепкаво тесто, тъй като престоя в хладилника 3 дни. Хубаво е да се премеси с малко брашно, ще се работи по-лесно.
***Този тутманик направих с половин доза.

Тестото се разделя на три топки. В намазнена тава с ръце се раздърпва и притиска тестото, докато се получи кора, около 1см.

 Обилно се намазва с масло и се посипва сирене. Втората топка се раздърпва по същия начин и се налага отгоре. Пак с масло и сирене. Третата топка по същия начин и се навива на руло:

Хваща се в двата края и се усуква, като едновременно се издърпва. Така се получава един дълъг фитил, който се навива в намазнена тава. Намазва се отгоре с жълтък и олио. Посипва се със семена разни, по желание:

Пече се на 180 градуса около 30 минути или до приятен загар.
 С доматена салата или бурканче лютеница гарантирам, че няма да остане за следващия ден! :)

понеделник, 11 октомври 2010 г.

Бял боб

Бял боб, варен боб, боб яхния .... абе, все БОБ! :))
Бобът е любимо ястие у нас. Едно време баба ми приготвяше най-невероятния боб, който съм яля! Питах я: "Бабче, кажи как го правиш толкова вкусен?" А тя ми казваше: "Бая му" :)
Бабо, ако ме гледаш някъде там, от високото - и аз вече му бая! :) 

На дали има човек дето не може да сготви боб, нали уж е най-простото :))

2 ч.ч. бял боб
1ч.л. сода
олио
1 глава лук
1 домат на кубчета 
1 с.л. червен пипер
1 с.л. гьозум /джоджен/
сол
люта чушка

Бобът се накисва от вечерта /особено ако е купешки/ Аз обаче взимам боб от село, без да е обработен. Съхранявам го във фризера, за да не хваща буби. Този боб няма нужда от киснене.
И така , боба се слага с малко вода да заври, сипва се содата да кипне и се сваля от огъня.
Водата се хвърля, боба се преплаква. Налива се нова вода студена. Нарязва се глава лук и се слага в боба и малко олио. Боба се вари с малко вода!!! Ако е необходимо по време на варенето се добавя.
Когато е готов /но не разварен/ се слагат домата, подправките, чушлето и още олио, ако е  нужно и още вода. Къкри около 20-30минути.

Бобът има нужда от внимание и приготвяне с любов :) това е да му баеш!

Тарт Татин /вариант/

Много рецепти за този сладкиш изчетох и накрая избрах тази на Вероника . Както винаги, пак нещо ми липсваше :) ама нали така се раждат новите рецепти :))
за тестото:
1 яйцe
2 с.л. мед
2 с.л. меко краве масло
1 1/2  ч.ч.  брашно
1 с.л. захар   
  
за плънката :
2 едри ябълки
3-4 с.л. пелте от дренки
1/ 2  ч.ч.  захар

масло за намазване на тавата

Ябълките се почистват и нарязват. Малка тавичка се намаслява добре и се поръсва със захарта. Отгоре се подреждат ябълките и се пъха в предварително загрята фурна. Пече се до омекване на ябълките.
През това време се омесва меко тесто от посочените продукти. Разточва се леко на по-дебела кора.
 Когато са готови ябълките, тавичката се изважда от фурната и се посипва пелтето от дренки върху тях.  Разточената кора се прехвърля върху им и се връща във фурната за около 20мин.

Обръща се. След като се охлади може да се гарнира със сметана или просто да се посипе с пудра захар:

четвъртък, 7 октомври 2010 г.

Топчета от сирене

Идеята видях от кулинарен блог /моля, автора му да ме извини, но не помня чий беше/
Направих ги , защото много бързах да нарежа мезета и да ги разположа в чини и без да искам притиснах парченцата сирене - станаха на трохи!
Идва момента на фразата: "Може малко /акъл/ да имаш, ама на време да ти дойде!" :) Сетих се за видяното в сайта и много бързо ги навалях с малко маргарин и после в маково семе.
Гостите ми помислиха, че тези топчета са някакъв велик шедьовър :)) отнесоха една бутилка превъзходно бяло вино :) и много комплименти!

Благодаря на автора им! :)

Патешко с карамелен лук

Тази рецепта се роди по път към вкъщи :)

В моето ежедневие планове няма - винаги се променят в движение, винаги всичко е на бързи обороти :)) така съм свикнала, така ми харесва. Много рядко имам планувани гости /поне ден-два предварително/, съответно  в рамките на час-два след работно време приготвям вкупом по няколко неща /нали трябва да не се излагам и масата да е пълна :)) /
А, да :) междувременно удрам стирката, прахосмукачката, набивам чинчилата за разхвърления талаш :)) , гладя покривката, гледам да не загоря нещо и да не прибера дистанционното в хладилника! :) Ама пък колко ми е хубаво после като седнем на масата и чуя: "Ти кога успя да приготвиш всичко, не беше ли на работа?" и доволното примляскване на гостите ми :)

И така:
  • Обезкостено патешко месо, предварително сварено в подсолена вода с черен и бял пипер се накъсва на хапки. 
  • В малко мазнина се запържва лук /бял и червен/ , нарязан на полумесеци.
  • Дебърцини се нарязват на колелца и се запичат на сух тиган.
  • Няколко едри печурки /при мен 8-10 гъбки/ се почистват, измиват и нарязвт на филийки. Запържват се леко с малко мазнина, сол и черен пипер.
  • Приготвя се около 100-150 гр. настърган кашкавал
В малки огнеопорни купички се разпределят различните , предварително подготвени продукти. Първо се слага лука, който е с леко сладникав вкус, после патешкото, после дебърцините следвани от гъбките и накрая кашкавала.




Сега идва ред на грила - ползвам фурната на 275 градуса , предварително загрята! Пека около 5-6 минути или до приятен загар :)

сряда, 6 октомври 2010 г.

Ябълков щрудел или как направих тиквеник :)

Еми, да, това се получи в крайна сметка...

Докато разглеждах кулинарните блогове и силно ме впечатли този Ябълков щрудел на Дими. Едно време братовчедка ми мяташе кори така и ми е показвала как се прави. Е, не успях, беше ме жал да охлепам кухнята с опитите си :) За това ги точих тънко, тънко:
и за да не пропусна намасляването /нали се мятат и се ползва мазнина, а аз ги точих с брашно/:


Стигам и до другия проблем - нямах ябълки в момента и извадих от камерата пакетче настъргана тиква :) добавих ванилия, орехи и захар.
/обичам да си правя заготовки, ей за такива ситуации :))/
Навих ги по посочената техника и подвих краищата.
*Моята плънка бе доста по-малко, за това и ги направих по тънки.

Изпекох и поръсих с ванилена пудра захар:


Сервирах и похапнах с удоволствие:

Дими, благодаря за рецептата и прекрасното представяне, много ми се иска да го изпълня в оригинал! Пак ще опитам!

петък, 1 октомври 2010 г.

Кебап от дроб

Обикновено прибирайки се от работа замислям какво да сготвя за вечеря. Понякога изваждам нещо замразено още от сутринта за улеснение. Обичам да правя предварително меню :) Е, да, ама не! Този път вместо месо съм извадила торбичка с дроб, а предния ден ядохме дроб - пържен... Реших, че мога да го сготвя както месо, за да е по-различен. Получи се това:
350-400гр. черен дроб на хапки
200гр. гъбки на филийки
100гр. пушен бекон
1 глава лук
100мл. бяло вино
150мл. топла вода
1 к.л. кимион на прах
1 к.л. черен пипер
1 к.л. подправка за скара
1 ч.л. сол
1 ч.л. нишесте пшенично /или брашно/

Лукчето се реже на полумесеци и се задушава до златисто в тиган с капак /аз ползвам дълбоките тигани на tefal/ Добавят се гъбките , малко сол и черния пипер и се задушават. Когато са готови се прехвърлят в купа. Дробчето се слага в тигана с малко мазнина и се "запечатва" от всички страни, докато промени цвета си. Добавя се виното, водата, гъбките с лука и подправките. Оставя се да къкри. Когато е готово се добавя нишестето, за да уплътни соса. /Аз вадя малко от сосчето и размивам вътре нишестето или пък с няколко лъжички вода и тогава го връщам в тигана/. Да клокне няколко минути и е готово.
В сух тиган се запича бекончето и се добавя към ястието.
Идва ред и на изстудената бутилка бяла вино :)

Десерт без повод :)


Дали има и друг дето ще си направи две тави еклери, просто защото му се яде еклер? Е, аз съм голям чревоугодник и винаги приготвям храната, за да бъде изядена :) Обичам да се плескам в кухнята, защото това ме успокоява, но често прекалявам с количествата :))

А тези карамелени банани ги направих, защото трябваше да уплътня малко време до вечеря :) Важното е , че половинката ги удостои с голямо внимание :)) Не са нищо особено, но много приятна комбинация между банан, крокан и карамелов сироп.

Салата с кисели краставички


2 твърдо сварени яйца
1 голям морков
8-10 малки кисели краставички
3-4 с.л. царевица /замразена, може и от консерва/
1 к.л. куркума
1 к.л. черен пипер млян
1 к.л. горчица
1/2 к.л. сол
1 с.л. лимонов сок /прясно изцеден/
3 с.л. майонеза
1 с.л. кисело мляко /по-гъсто/

Яйцата нарязвам на кубчета. Моркова почиствам и нарязвам на кубчета, смесвам с царевицата /замразена/ и пускам в микровълновата за 2 минути. Краставичките също на кубчета нарязвам и ги смесвам с останалите продукти в купа. Подправките и сосовете развърквам до хомогенна смес и добавям при дрегите продукти.
Получи се доста приятна на вкус и вид салатка, която при мен мина и за основно ястие в компанията на препечена филийка :)