четвъртък, 13 януари 2011 г.

Суши

До скоро дори не подозирах, че този вид храна има разновидности. Прочетох доста мнения и препоръки за направата на маки суши, снабдих се с необходимите продукти и запретнах ръкави :)  


Оказа се доста по-лесно отколкото си мислех.


Следващия път повече видове ще сътворя, но сега ето моето маки суши:
8 листа кори нори
2 ч.ч. ориз
3 ч.ч. вода
1 к.ч. оцет светъл
3 с.л. захар
2 ч.л. сол
филе риба
рулца от раци
краставица
морков
авокадо
Ориза се измива поне пет пъти или докато не спре да излиза бяла вода. Изсипва се в тенджера и се добавя водата. Оставя се да заври и огъня се намаля на минимум за 10мин. да къкри под капак. Оттегля се от огъня, сваля се капака и тенджерата се покрива с памучна кърпа и тогава се захлупва. Аз оставих да престои така цяла нощ.
Оцета, захарта и солта се разтварят в тенджерка на котлона - без да завира!
Ориза се овкусява с получената охладена марината и се разбърква внимателно с вилица.
Върху бамбукова рогозка за хранене /така им казвам аз/ се слага лист нори и с пръсти внимателно се разпределя ориза, като трябва да е плътно постелен, но не и на много дебел слой. Една четвърт от кората /на края по дължината на кората/ се оставя почти чиста, само с по няколко зрънца ориз, колкото да залепне. Нареждат се ивички от продуктите за плънка почти в началото на кората /откъм вас/. Завива се внимателно на стегнато руло с помощта на рогозката.
Готовите рула се оставят в хладилник за поне половин час /реже се по-лесно/. С много остър нож се режат колелца около 1,5см. *Ако количеството е много за изяждане на веднъж, готовото суши може да се съхрани в хладилники за следващия ден, но нарязано на колелца /готово за консумация/.
Спокойно може да се консумира с паста от хрян /от руските магазини/ , вместо уасаби или просто с дижонска горчица - Но се заредете и с носни кърпички! :))) Мнооого е люто!
Да не забравяме и соевия сос :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар