сряда, 19 януари 2011 г.

Пълнена кисела зелка


една малка зелка
4-6 свински пържолки, по-мазнички и добре начукани
олио
смес от: кимион, кориандър, чубрица, червен пипер сладък и лют, черен пипер, сух джинджифил
или просто подправките , които обичате в сърми  Grin
един стрък праз - много ситно нарязан

*Ако пържолките са големи се режат на две /да са колкото длан/ Поръсват се с пъдправките и от двете страни, мажат се и с олио, после се потапят и от двете страни в наситнения праз. Оставят се да престоят поне 30мин.
*Зелката се разлиства внимателно - да цъфне  Grin Между листата се слагат пържолките и се притискат към основата /сърцевината/, може да си помогнете с клечки за зъби. Аз махнах сърцевината /най-малките листа/ и запълних с кайма, омесена за сърми.
*Готовата, напълнена зелка пристегнах с конец, но може и с клечки.
*Поставя се в дълбока иенска тенджера или гювеч и се налива равни части вода и зелев сок, докато покрие зелката, иначе остава неовкусена в горния край. Друг вариант е да се обърне по време на печене или да се полива със сока, както постъпих аз.
*Пече се на умерена фурна около 2 часа и 30 мин

Няма коментари:

Публикуване на коментар