петък, 8 април 2011 г.

Боб по мексикански

Разбира се , че ще е люто! :))

Оригиналната рецепта видях от книжките на Бон Апети, за чуждестранна кухня и изпълних с малки изменения.

Ето и моя вариант:


3/4 ч.ч. бял боб
200 гр. свинско месо без тлъсто
1 глава лук
1 ч.л. сух босилек
1 ч.л. червен пипер сладък
1 ч.л. червен пипер лют
1 ч.л. чесън на прах
1/2 консерва домати
олио
сол на вкус
кубче телешки бульон

С боба действах както си знам, за да няма стомашни проблеми :) Боба се накисва от вечерта в хладка вода. На следващия ден се изхвърля водата, налива се студена и се кипва , оттегля се от котлона и се сипва сода на върха на ножа, разбърква се /кипва от содата - съда трябва да е достатъчно дълбок!/ и после се измива.
Към отцедения боб се добавя наситнената глава лук и свинското мето , нарязано на малки кубчета. Слага се малко олио и се пържи за кратко с непрекъснато бъркане, докато месото побелее.
Налива се вода с разтвореното кубче бульон. *Аз имах готов свински бульон , овкусен и ползвах него.
Ври до готовност на месото и боба.
Добавят се наситнените домати /моите бяха домашно производство с люто чушле вътре/. Добавят се подправките и ври още 10-15 минути.

Аз лично ям боб на следващия ден след приготвянето му - така ми е по-вкусен :) За това приготвих вчера и ще хапвам днес. Но половинката си хапна още снощи: "Мноооого вкусен!" - каза бобоядното другарче :)))

Ако и вие обичате боб - това е рецептата! :)

2 коментара:

  1. Дидка, ама той си е като боба, дето готвя :) даже мръвката си е на място. Интересен ми е обаче аромата с босилек, ще взема да отделя някой ден, като готвя и ще пробвам.
    Хубави почивни дни на теб!

    ОтговорИзтриване
  2. Пепи, при нас боба винаги е стандартен с гьозум, домати, червен пипер. И никога с месо! Така го обичаме и така сме свикнали, на всичко останало с боб репликата е "Що развали боба?!" :)))

    ОтговорИзтриване