понеделник, 11 април 2011 г.

Домашни пасти

Напълно импровизиран и невероятно вкусен сладкиш

Необходими са:
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 1/2  ч.ч. брашно
1 бакпулвер
2 ванили

заквасена сметана
сладко от зрели смокини /или друго, но със ситни плодове/

шоколад и ядки за украса

           Яйцата и захарта се разбиват добре, добавя се брашното, бакпулвера и ванилията. Тестото се разпределя върху намаслена хартия за печене в голяма правоъгълна тава и се пече до порозовяване на 180-200 градуса /или се изпича на два блата в тортена форма/.
           Готовия блат се изважда върху леко влажна кърпа /така се реже по-лесно, защото не хваща твърда коричка/ разрязва се на две правоъгълни парчета. Единия блат се намазва със заквасена сметана и отгоре се разпределя сладкото от смокини /или друг плод/

         Отгоре се поставя другия блат и се украсява със стопения шоколад и леко запечени ядки /или по желание/
          Заглавието е домашни пасти, защото това си е една голяма паста :) Може да бъде разрязана на квадрати или правоъгълници и сервирана като малки пастички /така направих и аз в последствие, за да я транспортирам/
         Също така блата, изваден на влажна кърпа, може да не се реже , а направо да се намаже със сметана и сладко и да се навие на руло. Варианти много и все вкусни! :)

2 коментара:

  1. Дидка,много апетитно изглежда десертчето,а като е домашно приготвено е хиляди пъти по вкусно от готовите!Обичам десерти с крем от заквасена сметана!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, Еликсир :)
    Десерта се получи доста лек и пухкав! Остана такъв и на следващия ден!

    ОтговорИзтриване