вторник, 3 май 2011 г.

Бриош или една успешна вариация на козунак

Бриош ми звучеше някак сложно и дълго време отлагах направата на този вид козунак.
Оригиналната рецепта е от тук , Юлия много добре е обяснила всичко и не беше трудно!




Това е снимка от първия опит :)
И тъй като се получиха много пухкави, вкусни и на конци - естествено направих ги отново и отново!
А тази е от следващия опит...


Искам да споделя по колко мързелив и лесен начин ги правя :)
Винаги съм отбягвала да правя козуначено тесто, защото не мога да ги докарам тия конци и това е! Обаче...

ето какво ви трябва:
700 г брашно
7 с л захар
3/4 ч.ч. топлo прясно мляко
42 г свежа мая- едно кубче
200 г краве масло или маргарин
5 яйца
3-4 ванилии
щипка сол

1 жълтък
2 с л вода

... и как точно става номера:
Маята се разтваря в прясното мляко , заедно с 3-4 с.л. от пресятото брашно. Оставя се да втаса за 30 мин.
В купа се разбиват леко яйцата и се добавя захарта и ванилията.
Тук се включва в действие миксера с бъркалките за тежко тесто :)
В купата към яйцата се прибавят маята, размекнатото масло и постепено пресятото брашно с щипка сол в него. Бърка се с миксера около 10мин. на най-ниска степен !
От брашното се заделят 2-3 с.л. за премесване.
Когато тестото се събере на топка се изсипва върху набрашнен плот /дъска, тава/ и леко се примесва /захваща/ с отделеното брашно. Трябва да си остане меко, но еластично.
Готовото тесто се поставя в намаслена торба в дълбока купа в хладилника. Така си втасва до сутринта на хладно /издържа и до два дни/
После с намаслени ръце се къса от тестото, оформят се фитилчета и се връзват на възел или се оплитат като земелчета, гевречета, рула, кифли или се сплита като обикновен козунак.
Вече оформеното тесто се оставя на топло да втаса отново за 30-40 мин. Маже се с жълтък , поръсва се със захар и се пече на 180 градуса.
* По желание се добавят различни ядки, сушени плодове и други.

Лeсно е , нали? :)

2 коментара:

  1. Дидка,тези бриошчета са ти станали страхотни,като едни малки,пухкави и ароматни топчици с великолепна карамелова коричка!
    Заповядай при мен за една споделена наградка,мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти Еликсирче :)
    Наградка от теб е голям комплимент за мен!
    Страхотни са, да ама режима... :))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване