понеделник, 9 май 2011 г.

Агнешко "Дижон"

 По този начин, който предлагам за приготвяне, месото става изключително крехко, ароматно и много вкусно.  Когато започнах да го приготвям и извадих всички налични продукти нямах ясна идея в главата как точно да го направя, тъй като нямам голям опит с агнешко месо, но  ... всичко се подреди! :) 
Резултата беше повече от превъзходен! 
(да, да, сама се хваля , ама това е защото всички гости си облизаха пръстите! Каква по-добра похвала от това!)



Необходими продукти:

цяло агнешко бутче /около 2-2,5 кг./

120мл. бяло вино
2 с.л. дижонска горчица
2 ч.л. сол /или на вкус/
2 ч.л. черен пипер
4-5 с.л. олио

1 стрък чесън
1 морков

1 връзка зелен лук
1/2 кг. моркови
1/2 връзка гьозум /джоджен/

1 ч.ч. топла вода
1 кубче пил.бульон


Начин на приготвяне:

*Агнешкото бутче се обмазва със сместа от първата група продукти. Правят се няколко прореза по повърхността на месото и се подпъхват по пърченце морков и парченце чесън в тях. Така маринованото бутче се покрива със свежо фолио и се оставя в хладилника за цяла нощ.
*Фурната се загрява на 220 градуса.
*Месото се премества в подходяща тава и около него се разпръсват нарязаните на едра моркови, зелен лук и гьозум. Няколко клонки гьозум се подпъхват под самото бутче.
*Бульона се разтваря във топлата вода и се излива в тавата.
*Тавата се запечатва добре с алуминиево фолио и се слага в силно загрятата фурна. След 15 мин. температурата се намаля до 180 градуса и се пече още около 2 - 2,5 часа.
 

3 коментара:

  1. Уааууу Дидка, много апетитно изглежда!
    Не помня дали съм пекла агнешко с горчица, но пък със сигурност знам, че имам още агнешко :))

    Поздрави и хубава седмица на теб!

    ОтговорИзтриване
  2. Пепи, сигурна съм, че ще ти хареса! :)
    Взаимствах идеята с горчица от интервю на Гала с Йордан Лечков - празнуваха именния му ден с цяло печено прасенце, а останалото е по мое усмотрение :))

    ОтговорИзтриване
  3. Диди,как ми се хапва от агнешкото ти,великолепно е станало!
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване