сряда, 11 май 2011 г.

Пълнен шаран

Вече няколко пъти се каня да напиша тази рецепта, а все не идва ред :)
Това ни е любимата плънка за шаран. Правя го по именни дни, събирания с приятели и отзивите винаги са много положителни. :)  Ето защо реших да предложа рецептата и на вас!
Даже и снимки няма, защото много бързо изпразваме тавата :))

Ето какво е  необходимо:
един едър шаран - около 2кг до 2,5 кг и то с люспи! *голия шаран е много мазен
3-4 глави лук
1/2 ч.ч. стафиди
1/2 ч.ч. сушени сини сливи /правила съм и с боровинки/
1 ч.ч. начупени орехови ядки
1 морков
2-3 с.л. бяло вино
сол и черен пипер на вкус
2-3 с.л. олио
1/2 лимон

Приготвяне:
Почистения от вътрешности, хриле и люспи шаран се измива добре, обтрива се със сол /около 2-3 ч.л./ и се оставя да си поеме солта поне 15-20мин.
Лука се реже на ситно, моркова също и се задушават в олиото /да остане само на мазнина/. Когато са готови се добавят сол и черен пипер, сушените плодове и орехите. Продължава да се пържи още 1-2 мин и се добавя виното. Плънката се сваля от огъня и се оставя да се охлади /виното се поема от плодовете/.
Шарана се пълни с готовата плънка и се затваря коремната кухина /шие се с игла и конец или се промушва с клечки за зъби/.

По повърхноста на рибата се правят плитки прорези и се шпикова с тънки резенчета лимон. Долива се 1/2 ч.ч. вода в тавата.
Пече се на 180-200 град. около 40 мин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар