вторник, 21 юни 2011 г.

Пухкава пита


Какво е необходимо:
1 кубче прясна мая
500мл топло прясно мляко
50 мл олио 
2 яйца
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
850 грама  брашно

50 гр.масло

1 жълтък за намазване
сусам  за поръсване
  
Как се приготвя:
В част от топлото прясно мляко се разтваря маята , добавя се захарта и малко брашно. Да се получи рядка кашица.Оставя се да втаса за около 15 минути.
Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се изсипват млякото, леко рабитите яйца, олио, сол и шупналата мая. Омесва се гладко и еластично тесто.
Поставя се в намаслена купа и се покрива с кърпа или стреч фолио. Втасва за около час /лятно време/ или два.

*Тестото може да се замеси в машина за хляб - лесно и чисто :)
* Тестото може да се замеси с миксер, като не се добавя цалото количество брашно, а се доомесва на ръка.

Втасалото тесто се разделя на три. Всяка част се разтегляс ръце в кръгла форма, маже се с масло /аз го разтапям/ и се слага следващия пласт тесто, пак масло и така третия пласт.
С остър нож /намаслен за по-лесно/ се реже на триъгълници /като торта/.
Всяко парче се завива на кифличка и се реди в намаслена тава.

*При завиване на кифличката може да се добави сирене, кашкавал или друга плънка
*За това количество тесто е необходима тава с диаметър 26см., или по-дълбока с диаметър 24см.

Подреденото в тавата тесто се покрива с кърпа или фолио и се оставя да втаса отново. 
Когато е удвоило обема си се намазва с жълтък /размит с малко мляко, вода или мазнина/ и се поръсва със сусам.

Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса. 

3 коментара:

  1. Много хубава пита - красива и висока, точно такива харесвам:))).

    ОтговорИзтриване
  2. Браво,Диде,разкошна,пухкава и висока питка си направила!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря Ви! :) Питката наистина е чудна - мека и въздушна, това тесто си ми е любимо. Всъщност e направена от 2/3 от тестото, че не се побра в тавата :)

    ОтговорИзтриване