сряда, 29 юни 2011 г.

Свинско с картофи и гъби в гювеч

Това е от рецептите, които се раждат в главата ми, представяйки си всички вкусове, които искам да усетя в ястието. Естествено, че рових в интернет - че как! :) Но не открих точно това, което ми се хапваше.. и така - импровизация!

500 гр. свинско месо нетлъсто
4-5 с.л. зехтин 

5-6 зърна черен пипер
2-3 зърна бахар


7-8 пресни картофчета
1/2 ч.ч. топла вода

300 гр. гъби печурки
50 мл. бяло вино
50 мл сметана
50 мл топла вода
1 кубче телешки бульон
сол, черен пипер
1-2 щипки риган
Месото се нарязва на малки пържолки и се "запечатва" в дълбок тиган в малко зехтин и зърната бахар и черен пипер, под капак.
През това време се загрява гювеча във фурната до 150 градуса и се изважда от фурната.
Готовите пържолки се изваждат с решетеста лъжица в гювеча.
Картофките се почистват и разполовяват, ако са по-едри. Поставят се в същия тиган и се долива 1/2 ч.ч. топла вода. Задушават се до полуготовност.
Полуготовите картофки се прехвърлят в гювеча при месото.
Нарязаните на филийки гъби /при мен замразени/ се задушават в тигана и се добавят виното, сметаната, подправките и  водата. 
Готовите гъбки се изсипват в гювеча.
Затваря се с капака и се връща във фурната да се пече около 30-40 мин. на 180 градуса.
После ... после се топи в устата :)

1 коментар:

  1. Диде,много апетитна гозба!Честито ти съдче,да си го ползвате дълго време за вкусни ястия на трапезата ви!В глинен съд винаги е много,много вкусно!

    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване