понеделник, 31 януари 2011 г.

Таланти

Това не е рецепта :) просто защото рецепта за таланта няма! Или го имаш или не, а уроците  го шлифоват!
Искам да ви покажа част от творчеството на моята майка , която също кулинарства, но таланта й се простира и доста по-далеч от кухнята :)
рисунки върху стъкло



рисунки върху камък






рисунки върху порцелан

А лично аз вече се сдобих и с прекрасна шапка , която скоро ще покажа :)


сряда, 19 януари 2011 г.

Пълнена кисела зелка


една малка зелка
4-6 свински пържолки, по-мазнички и добре начукани
олио
смес от: кимион, кориандър, чубрица, червен пипер сладък и лют, черен пипер, сух джинджифил
или просто подправките , които обичате в сърми  Grin
един стрък праз - много ситно нарязан

*Ако пържолките са големи се режат на две /да са колкото длан/ Поръсват се с пъдправките и от двете страни, мажат се и с олио, после се потапят и от двете страни в наситнения праз. Оставят се да престоят поне 30мин.
*Зелката се разлиства внимателно - да цъфне  Grin Между листата се слагат пържолките и се притискат към основата /сърцевината/, може да си помогнете с клечки за зъби. Аз махнах сърцевината /най-малките листа/ и запълних с кайма, омесена за сърми.
*Готовата, напълнена зелка пристегнах с конец, но може и с клечки.
*Поставя се в дълбока иенска тенджера или гювеч и се налива равни части вода и зелев сок, докато покрие зелката, иначе остава неовкусена в горния край. Друг вариант е да се обърне по време на печене или да се полива със сока, както постъпих аз.
*Пече се на умерена фурна около 2 часа и 30 мин

четвъртък, 13 януари 2011 г.

Суши

До скоро дори не подозирах, че този вид храна има разновидности. Прочетох доста мнения и препоръки за направата на маки суши, снабдих се с необходимите продукти и запретнах ръкави :)  


Оказа се доста по-лесно отколкото си мислех.


Следващия път повече видове ще сътворя, но сега ето моето маки суши:
8 листа кори нори
2 ч.ч. ориз
3 ч.ч. вода
1 к.ч. оцет светъл
3 с.л. захар
2 ч.л. сол
филе риба
рулца от раци
краставица
морков
авокадо
Ориза се измива поне пет пъти или докато не спре да излиза бяла вода. Изсипва се в тенджера и се добавя водата. Оставя се да заври и огъня се намаля на минимум за 10мин. да къкри под капак. Оттегля се от огъня, сваля се капака и тенджерата се покрива с памучна кърпа и тогава се захлупва. Аз оставих да престои така цяла нощ.
Оцета, захарта и солта се разтварят в тенджерка на котлона - без да завира!
Ориза се овкусява с получената охладена марината и се разбърква внимателно с вилица.
Върху бамбукова рогозка за хранене /така им казвам аз/ се слага лист нори и с пръсти внимателно се разпределя ориза, като трябва да е плътно постелен, но не и на много дебел слой. Една четвърт от кората /на края по дължината на кората/ се оставя почти чиста, само с по няколко зрънца ориз, колкото да залепне. Нареждат се ивички от продуктите за плънка почти в началото на кората /откъм вас/. Завива се внимателно на стегнато руло с помощта на рогозката.
Готовите рула се оставят в хладилник за поне половин час /реже се по-лесно/. С много остър нож се режат колелца около 1,5см. *Ако количеството е много за изяждане на веднъж, готовото суши може да се съхрани в хладилники за следващия ден, но нарязано на колелца /готово за консумация/.
Спокойно може да се консумира с паста от хрян /от руските магазини/ , вместо уасаби или просто с дижонска горчица - Но се заредете и с носни кърпички! :))) Мнооого е люто!
Да не забравяме и соевия сос :)