понеделник, 28 февруари 2011 г.

Баба Марта бързала...

е, в случая бързаше моята мила майка, която твори ей такива красоти :)






както виждате са вече опаковани и в очакване да бъдат подарени :))

а как ми минава една идея да комбинирам вкусна торта от мен с красива рисунка от нея ... :))

И не забравяйте освен мартеници да подарите и прекрасни усмивки на хората около вас!
4zw1zye

Пиле с мляко

Лесно, бързо, вкусно :))

Няколко пилешки бутчета се измиват и подсушават. В дълбок тиган или тенджерка разтапяме 2-3 с.л. масло и поставяме бутчетата да се задушат под капак почти до готовност. Добавяме сол, черен пипер и босилек. Готовите бутчета изваждаме на страна.
Около 250гр. гъби печурки режем на тънки филийки и задушаваме в малко масло /или в мазнината от вече готовите бутчета/.
Една малка кофичка заквасена сметана разбиваме с една чаша прясно мляко и малко сол.
В тавичка подреждаме бутчетата, разпределяме гъбките и заливаме с млякото. Печем около 30 мин в предварително загрята фурна /200-220 градуса/
бон апети ! :)

петък, 25 февруари 2011 г.

Пиле със сос гарам масала

Преди седмица получих като подарък много нови подправки и интересни джаджи за кухнята, както и един диск с кулинарното предаване на Jamie Oliver. Беше ми изключително интересно да наблюдавам начина му на готвене и как превръща елементарните неща в кулинарни шедьоври. Какво направих ли? :) Зарових се в интернет, защото исках да прочета и да видя още и още :))
Така попаднах и на тази рецепта:

1 глава лук ситно нарязана
4-5 скилидки чесън и та на ситно
3 с.л. масло
1/2 с.л. куркума
3 с.л. гарам масала
1/2 с.л. джинджифил
сол на вкус
250мл. доматено пюре
100мл вода /за разреждане на пюрето/

Лука и чесъна се задушават в маслото до омекване и се добавят подправките. Получава се гъста кашица. Добавя се дом.пюре и соса ври за кратко.
В него могат да се добавят различни меса, зеленчуци или риба.
Аз го ползвах като гарнитура за друга рецепта от JO за пиле с разни зарзавати :)
Комбинацията бе изключително интересна, вкусна и всичко си облизахме пръстите и кокалчетата :))
Добър апетит!

Свежи шоко чашки

Напоследък все по-често използвам заквасена сметана - толкова е свежа на вкус и има толкова много приложения :)


Нужни са няколко блокчета шоколад

Ягодово желе - при мен желирано ягодово сладко, собствено производство - първи опит :))

Малка кофичка заквасена сметана
Няколко силиконови формички за мъфини и четка за рисуване

Шоколада се разтапя /на водна баня или в микровълновата/ и с помощта на четката се нанася по вътрешните стени на формичката. След като се втвърди шоколада се вади от формичката и се пълни със смес от нарязаното желе и заквасена сметана - лесно! :)

вторник, 15 февруари 2011 г.

Пиле "Дидон"

Преди време посетих един страхотен Бургаски ресторант и опитах невероятно вкусното
"пиле Дижон".   При всяко следващо посещение не исках меню , а направо поръчвах от това пилешко :)
Вчера реших да го приготвя сама по вкусови спомени :) Е, разбира се, че не успях да го докарам същото, но се получи едно невероятно "пиле Дидон" :)))
бяло пилешко месо , което мариновах:
соев сос 
сока от половин лимон
малко зехтин
черен пипер
сол
джинджифил

Маринованите филенца опекох на сух тиган до готовност. Всяко едно намазах и покрих с:
Дижонска горчица
филийки кашкавал

Добре обмазани и завити филенца пекох на грил /скаричка/ до разтапяне /зачервяване/ на кашкавала.

Гарнирах с маруля, овкусена със следния дресинг:
сока на половин лимон
сока на половин портокал
малко зехтин
малко сол
джинджифил
Да ви е сладко!
На мен ми беше :))) А как върви с хубаво вино .... :)