четвъртък, 31 март 2011 г.

Бадемови сладки

Тази идея се роди спонтанно, без подготовка, без рецепта, с наличните продукти и въображение :)
 Тези сладки са изключително вкусен и лек десерт. Отвън са хрупкави, а вътре меки, с приятен естествен бадемов аромат, а и с белия шоколад ... мммм :)
и така, аз вложих:
2 белтъка /или 1 яйце/
1/2 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.ч. бяла захар
2-3 с.л. олио /течно масло/
1 1/2 ч.ч. фино смлени бадеми сурови и олющени
брашно за доомесване


парченца шоколад


Разбиваме белтъците /яйцето/ със захарта и олиото. С бъркане добавяме бадемите. После доомесваме с брашното. Не мерих брашното, но отиде около една чаша /белтъците ми бяха от доста големи яйца/. Получава се това:
Оставяме тестот да почине 15 мин. Откъсваме парченце, поставяме шоколад и свиваме на топче колкото орехче.
Подреждаме върху пекарска хартия в тава.
 Печем на 160-170 градуса на долна фурна с вентилатор около 10-15 мин или докато леко си променят цвета и замирише приятно :)
От тази доза излязоха към 40 броя сладки, като едната половина напълних с бял шоколад, а другата с черен.

Лично на мен тези сладки ми правят компания за следобедното кафе :) Пасват си идеално!

понеделник, 21 март 2011 г.

Лунни бисквитки

Интересно нали?! :)

Всъщност това са съвсем обикновени курабии с нетипична добавка:
1 голямо яйце
1 ч.ч. захар
1 ч.л. сода
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
2 ванилии
2 ч.ч. брашно

2-3 с.л. прясно мляко

бонбони теменужка - тайната съставка :)

Омесваме тесто - аз лично го бъркам с дървена лъжица, докато стане прекалено трудно да се движи и после доомесвам на набрашнен плот.
Бонбоните се натрошават. *Ако лепнат се добавя захар.
От тестото се оформят топчета колкото орех, топва се в млякото и после в натрошените бонбони и се поставя в тава, застлана с пекарска хартия.
Пекат се на умерена фурна около 15 мин.


*От по-големите парченца бонбони се получават кратерчета и от специфичния цвят курабийките действително напомнят повърхността на луната :)

Тези курабийки имат невероятен аромат! :) Получават приятна хрупкава коричка, когато са напълно изстинали.
Преди да споделя на домочадието каква е тайната съставка доста време играхме на гатанки :)))

понеделник, 7 март 2011 г.

Целувки

:) звучи добре! Без значение дали са за хапване или пък не ;)

Пълнени целувки

Да си призная не са по рецепта, а са си моя измишльотина, но много се харесаха :)
Рецепта за самите целувки има навсякъде - белтък и пудра захар - на око :)) до получаване на гъст крем. Изсипва се с лъжичка върху хартия за печене. Пече се на слаба фурна до готовност. Още докато са леко топли се пълнят с крем.

Крем сътворих от:
7-8 парчета бял шоколад
1-2 с.л. стопено масло
2-3 с.л. прясно мляко
Всичко се затопля в микровълновата за кратко и се разбърква на гладък крем. Трябва да е добре охладен преди да се напълнят целувките.

На снимката се вижда как и с какво съм ги напълнила :)

Мартенички

В предните постове показах част от произведенията на майка ми, свързани с Баба Марта :) нали се сещате, че идеята да й подаря стандартна мартеничка толкова избледня, че чак се изгуби :))
Хрумна ми ето това:
Рецептата е съвсем обикновена - маслени бисквитки, но мисля че се получиха страхотни мартенички и зарадвах хората около себе си :)

125гр. масло
100 гр. пудра захар
200 гр. брашно и малко повече
1 ванилия
1 жълтък
червена сладкарска боя

Омесва се, оцветява се половината. Разточват се две кори и налагат една върху друга. Навива се руло, опакова се в свежо фолио и престоява около 15-20мин във фризера. Реже се на филийки и се пече в слаба фурна около 10 мин.

вторник, 1 март 2011 г.