петък, 29 април 2011 г.

Рибена супа

Вдъхновена от мидената гозба, спретнах и рибена супа :)
Комбинирах речна и морска риба и миди, подправки на вкус /или мирис :)
Колкото повече видове водни обитатели - толкова по-вкусно!

Ето с какво разполагах:
2 едри сафрида
1 пъстърва
1/2 ч.ч.мидени ядки
1/2 морков
1/2 глава лук
черен пипер
девисил
магданоз
кервиз /целина/
сол
олио

1 жълтък
2-3 с.л. кисело мляко
1 ч.л. царевично нишесте

Рибите се сваряват в малко вода с няколко зърна черен пипер, 2-3 стръка магданоз и стрък кервиз /целина/.
Сварената риба се почиства от кожа, кости и вътрешности и се накъсва на парченца.
Бульона се прецежда и отделя на страна.
В тенджерка с малко олио се задушават наситнения лук и морков. Добавя се бульона, рибата, мидите, девисил, сол, черен пипер млян и се оставя да поври до готовност.
Жълтъка, млякото и нишестето се разбиват на гладка смес /с вилица/ и към тях се добавя по малко от горещия бульон при непрекъснато бъркане /прави се застройка на супата/
 Сместа се връща в супата и ... готово! :)

сряда, 27 април 2011 г.

Миди с ориз

Е, на морето живея , а морски обитатели да не съм готвила - абсурд!
Абсурд я! Ама  за всичко си има първи път :)
Нищо, че е първи, важното е че от тази комбинация останахме доволни и с облизани чинийки :))
Рецептата - смело заявявам , че е авторско дело :))


Необходими продукти:

1 глава лук
1 морков
5-6 стръка копър
3-4 стръка магданоз
1 ч.ч. ориз
3 ч.ч. вода
1 ч.ч. миди /ядки/
черен пипер
червен пипер
лют пипер
чесън на прах
сол на вкус
3-4 с.л. олио

Начин на приготвяне:
Лука и моркова се нарязват на ситно и се задушават в дълбок тиган с мазнината. Свалят се от котлона и се добавят нарязаните копър, магданоз и другите подправки. Прибавят се и мидените ядки и се разбърква.
Ориза се измива добре и се изсипва в тигана при останалите продукти. Разбърква се.
Цялата смес се изсипва в тавичка и се залива с водата.
Пече се около 30мин на 200 градуса.

Бон апети!

П.П. Да не забравите за бялото вино в хладилника.... :)

вторник, 26 април 2011 г.

Великден

Тази година не се суетих много в кухнята , а се възползвах изцяло от хубавото време! А вие?  :)
И все пак козунак, яйца и малко бисквити имаше ...












А най-хубавото бе разходка сред природата ...

с.Бродилово


м.Пропада






гр.Ахтопол




с.Синеморец или срещата на р.Велека с морето ...





с.Резово

 залив Силистар


Дано ви е харесала малката ни виртуална разходка :)
Ако ли не, то излезте и сами саберете слънчеви спомени от тези прекрасни места!

сряда, 13 април 2011 г.

Моя гордост - мама :)

Вече съм показвала в блога част от творенията на моята майка. Но днес имам повод за още по-голяма радост и гордост! Първото интервю и първата официална презентация на нейните творения , отразени  тук .
Ето и още няколко от нейните творби:










 

Печени моркови с цитрусови корички

оригинална рецепта - Jamie Oliver

5-6 моркова
1 ч.л. семена кимион
1 ч.л. лимонови корички
1 ч.л. портокалови корички
1/2 ч.л. сол /или на вкус/
1/3 ч.л. черен пипер
2 с.л. зехтин /олио/

Морковите се почистват и разполовяват по дължина. Бланшират се във вряща вода за 5 мин. и се отцеждат.

Подреждат се в намаслена тавичка и се посипват с изброените подправки и малко мазнина.
Пекат се 15-20 мин. на долна фурна с вентилатор на 200 град. /или на горна и долна фурна на 220 град./

Идеални и за гарнитура , и за основно ястие, абе вкусотийка  yahoo

понеделник, 11 април 2011 г.

Домашни пасти

Напълно импровизиран и невероятно вкусен сладкиш

Необходими са:
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 1/2  ч.ч. брашно
1 бакпулвер
2 ванили

заквасена сметана
сладко от зрели смокини /или друго, но със ситни плодове/

шоколад и ядки за украса

           Яйцата и захарта се разбиват добре, добавя се брашното, бакпулвера и ванилията. Тестото се разпределя върху намаслена хартия за печене в голяма правоъгълна тава и се пече до порозовяване на 180-200 градуса /или се изпича на два блата в тортена форма/.
           Готовия блат се изважда върху леко влажна кърпа /така се реже по-лесно, защото не хваща твърда коричка/ разрязва се на две правоъгълни парчета. Единия блат се намазва със заквасена сметана и отгоре се разпределя сладкото от смокини /или друг плод/

         Отгоре се поставя другия блат и се украсява със стопения шоколад и леко запечени ядки /или по желание/
          Заглавието е домашни пасти, защото това си е една голяма паста :) Може да бъде разрязана на квадрати или правоъгълници и сервирана като малки пастички /така направих и аз в последствие, за да я транспортирам/
         Също така блата, изваден на влажна кърпа, може да не се реже , а направо да се намаже със сметана и сладко и да се навие на руло. Варианти много и все вкусни! :)

петък, 8 април 2011 г.

Боб по мексикански

Разбира се , че ще е люто! :))

Оригиналната рецепта видях от книжките на Бон Апети, за чуждестранна кухня и изпълних с малки изменения.

Ето и моя вариант:


3/4 ч.ч. бял боб
200 гр. свинско месо без тлъсто
1 глава лук
1 ч.л. сух босилек
1 ч.л. червен пипер сладък
1 ч.л. червен пипер лют
1 ч.л. чесън на прах
1/2 консерва домати
олио
сол на вкус
кубче телешки бульон

С боба действах както си знам, за да няма стомашни проблеми :) Боба се накисва от вечерта в хладка вода. На следващия ден се изхвърля водата, налива се студена и се кипва , оттегля се от котлона и се сипва сода на върха на ножа, разбърква се /кипва от содата - съда трябва да е достатъчно дълбок!/ и после се измива.
Към отцедения боб се добавя наситнената глава лук и свинското мето , нарязано на малки кубчета. Слага се малко олио и се пържи за кратко с непрекъснато бъркане, докато месото побелее.
Налива се вода с разтвореното кубче бульон. *Аз имах готов свински бульон , овкусен и ползвах него.
Ври до готовност на месото и боба.
Добавят се наситнените домати /моите бяха домашно производство с люто чушле вътре/. Добавят се подправките и ври още 10-15 минути.

Аз лично ям боб на следващия ден след приготвянето му - така ми е по-вкусен :) За това приготвих вчера и ще хапвам днес. Но половинката си хапна още снощи: "Мноооого вкусен!" - каза бобоядното другарче :)))

Ако и вие обичате боб - това е рецептата! :)