сряда, 11 май 2011 г.

Пълнен шаран

Вече няколко пъти се каня да напиша тази рецепта, а все не идва ред :)
Това ни е любимата плънка за шаран. Правя го по именни дни, събирания с приятели и отзивите винаги са много положителни. :)  Ето защо реших да предложа рецептата и на вас!
Даже и снимки няма, защото много бързо изпразваме тавата :))

Ето какво е  необходимо:
един едър шаран - около 2кг до 2,5 кг и то с люспи! *голия шаран е много мазен
3-4 глави лук
1/2 ч.ч. стафиди
1/2 ч.ч. сушени сини сливи /правила съм и с боровинки/
1 ч.ч. начупени орехови ядки
1 морков
2-3 с.л. бяло вино
сол и черен пипер на вкус
2-3 с.л. олио
1/2 лимон

Приготвяне:
Почистения от вътрешности, хриле и люспи шаран се измива добре, обтрива се със сол /около 2-3 ч.л./ и се оставя да си поеме солта поне 15-20мин.
Лука се реже на ситно, моркова също и се задушават в олиото /да остане само на мазнина/. Когато са готови се добавят сол и черен пипер, сушените плодове и орехите. Продължава да се пържи още 1-2 мин и се добавя виното. Плънката се сваля от огъня и се оставя да се охлади /виното се поема от плодовете/.
Шарана се пълни с готовата плънка и се затваря коремната кухина /шие се с игла и конец или се промушва с клечки за зъби/.

По повърхноста на рибата се правят плитки прорези и се шпикова с тънки резенчета лимон. Долива се 1/2 ч.ч. вода в тавата.
Пече се на 180-200 град. около 40 мин.

понеделник, 9 май 2011 г.

Агнешко "Дижон"

 По този начин, който предлагам за приготвяне, месото става изключително крехко, ароматно и много вкусно.  Когато започнах да го приготвям и извадих всички налични продукти нямах ясна идея в главата как точно да го направя, тъй като нямам голям опит с агнешко месо, но  ... всичко се подреди! :) 
Резултата беше повече от превъзходен! 
(да, да, сама се хваля , ама това е защото всички гости си облизаха пръстите! Каква по-добра похвала от това!)



Необходими продукти:

цяло агнешко бутче /около 2-2,5 кг./

120мл. бяло вино
2 с.л. дижонска горчица
2 ч.л. сол /или на вкус/
2 ч.л. черен пипер
4-5 с.л. олио

1 стрък чесън
1 морков

1 връзка зелен лук
1/2 кг. моркови
1/2 връзка гьозум /джоджен/

1 ч.ч. топла вода
1 кубче пил.бульон


Начин на приготвяне:

*Агнешкото бутче се обмазва със сместа от първата група продукти. Правят се няколко прореза по повърхността на месото и се подпъхват по пърченце морков и парченце чесън в тях. Така маринованото бутче се покрива със свежо фолио и се оставя в хладилника за цяла нощ.
*Фурната се загрява на 220 градуса.
*Месото се премества в подходяща тава и около него се разпръсват нарязаните на едра моркови, зелен лук и гьозум. Няколко клонки гьозум се подпъхват под самото бутче.
*Бульона се разтваря във топлата вода и се излива в тавата.
*Тавата се запечатва добре с алуминиево фолио и се слага в силно загрятата фурна. След 15 мин. температурата се намаля до 180 градуса и се пече още около 2 - 2,5 часа.
 

вторник, 3 май 2011 г.

Бриош или една успешна вариация на козунак

Бриош ми звучеше някак сложно и дълго време отлагах направата на този вид козунак.
Оригиналната рецепта е от тук , Юлия много добре е обяснила всичко и не беше трудно!




Това е снимка от първия опит :)
И тъй като се получиха много пухкави, вкусни и на конци - естествено направих ги отново и отново!
А тази е от следващия опит...


Искам да споделя по колко мързелив и лесен начин ги правя :)
Винаги съм отбягвала да правя козуначено тесто, защото не мога да ги докарам тия конци и това е! Обаче...

ето какво ви трябва:
700 г брашно
7 с л захар
3/4 ч.ч. топлo прясно мляко
42 г свежа мая- едно кубче
200 г краве масло или маргарин
5 яйца
3-4 ванилии
щипка сол

1 жълтък
2 с л вода

... и как точно става номера:
Маята се разтваря в прясното мляко , заедно с 3-4 с.л. от пресятото брашно. Оставя се да втаса за 30 мин.
В купа се разбиват леко яйцата и се добавя захарта и ванилията.
Тук се включва в действие миксера с бъркалките за тежко тесто :)
В купата към яйцата се прибавят маята, размекнатото масло и постепено пресятото брашно с щипка сол в него. Бърка се с миксера около 10мин. на най-ниска степен !
От брашното се заделят 2-3 с.л. за премесване.
Когато тестото се събере на топка се изсипва върху набрашнен плот /дъска, тава/ и леко се примесва /захваща/ с отделеното брашно. Трябва да си остане меко, но еластично.
Готовото тесто се поставя в намаслена торба в дълбока купа в хладилника. Така си втасва до сутринта на хладно /издържа и до два дни/
После с намаслени ръце се къса от тестото, оформят се фитилчета и се връзват на възел или се оплитат като земелчета, гевречета, рула, кифли или се сплита като обикновен козунак.
Вече оформеното тесто се оставя на топло да втаса отново за 30-40 мин. Маже се с жълтък , поръсва се със захар и се пече на 180 градуса.
* По желание се добавят различни ядки, сушени плодове и други.

Лeсно е , нали? :)