сряда, 29 юни 2011 г.

Свинско с картофи и гъби в гювеч

Това е от рецептите, които се раждат в главата ми, представяйки си всички вкусове, които искам да усетя в ястието. Естествено, че рових в интернет - че как! :) Но не открих точно това, което ми се хапваше.. и така - импровизация!

500 гр. свинско месо нетлъсто
4-5 с.л. зехтин 

5-6 зърна черен пипер
2-3 зърна бахар


7-8 пресни картофчета
1/2 ч.ч. топла вода

300 гр. гъби печурки
50 мл. бяло вино
50 мл сметана
50 мл топла вода
1 кубче телешки бульон
сол, черен пипер
1-2 щипки риган
Месото се нарязва на малки пържолки и се "запечатва" в дълбок тиган в малко зехтин и зърната бахар и черен пипер, под капак.
През това време се загрява гювеча във фурната до 150 градуса и се изважда от фурната.
Готовите пържолки се изваждат с решетеста лъжица в гювеча.
Картофките се почистват и разполовяват, ако са по-едри. Поставят се в същия тиган и се долива 1/2 ч.ч. топла вода. Задушават се до полуготовност.
Полуготовите картофки се прехвърлят в гювеча при месото.
Нарязаните на филийки гъби /при мен замразени/ се задушават в тигана и се добавят виното, сметаната, подправките и  водата. 
Готовите гъбки се изсипват в гювеча.
Затваря се с капака и се връща във фурната да се пече около 30-40 мин. на 180 градуса.
После ... после се топи в устата :)

четвъртък, 23 юни 2011 г.

Миди с пикантен сос


200 гр. мидени ядки
1 люта чушка
1 зелена чушка
2 стръка лук /само бялото/
2 с.л. зехтин
3-4 стръка копър
3-4 стръка магданоз
1 шипка шафран
1/2 ч.ч. топла вода
1/2 ч.ч. бяло вино
1/2 ч.ч. сметана
лимонов сок
сол и черен пипер

Шафранът се накисва в топлата вода.
Лукът и чушките се нарязват на ситно и се задушават в зехтина.
Добавят се мидите, накиснатия шафран заедно с водата, виното и зелените подправки.
Когато течността се изпари на половина се добавя сметаната, сол, черен пипер и лимонов сок на вкус.
Ястието ври 4-5 мин.
Сервира се топло или студено с чаша бяло вино! :)

сряда, 22 юни 2011 г.

Ягодов сладолед: 2 в 1

Нещо съвсем лесно и мнооого приятно на вкус :)

Ето какво е необходимо:

300гр. ягоди
300гр. захар

Ягодите се почистват, измиват и се изсипват в буркан, поръсват със захарта. Оставят се плътно затворени в хладилник да престоят поне 48 часа.
Захарта вече е напълно разтворена и ягодите са отделили своя сироп. Сиропа се прецежда и се съхранява в буркан или бутилка в хладилника. *Или направо се разрежда с вода 1:10 и си имаме ягодов сок - много освежаващ! :)
Вече отцедените ягоди се пюрирят /с пасатор/.

 250гр. подсладена сметана

Сметаната се разбива до пухкав крем и се добавя ягодовата паста, като се бърка с помощта на шпатулка.

Сместа се поставя в подходящ съд и се пускат няколко цели ягодки, ей така - за красота :)
Съдът се затваря плътно и се слага във фризера. След 4 часа имаме сладолед :)

вторник, 21 юни 2011 г.

Пухкава пита


Какво е необходимо:
1 кубче прясна мая
500мл топло прясно мляко
50 мл олио 
2 яйца
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
850 грама  брашно

50 гр.масло

1 жълтък за намазване
сусам  за поръсване
  
Как се приготвя:
В част от топлото прясно мляко се разтваря маята , добавя се захарта и малко брашно. Да се получи рядка кашица.Оставя се да втаса за около 15 минути.
Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се изсипват млякото, леко рабитите яйца, олио, сол и шупналата мая. Омесва се гладко и еластично тесто.
Поставя се в намаслена купа и се покрива с кърпа или стреч фолио. Втасва за около час /лятно време/ или два.

*Тестото може да се замеси в машина за хляб - лесно и чисто :)
* Тестото може да се замеси с миксер, като не се добавя цалото количество брашно, а се доомесва на ръка.

Втасалото тесто се разделя на три. Всяка част се разтегляс ръце в кръгла форма, маже се с масло /аз го разтапям/ и се слага следващия пласт тесто, пак масло и така третия пласт.
С остър нож /намаслен за по-лесно/ се реже на триъгълници /като торта/.
Всяко парче се завива на кифличка и се реди в намаслена тава.

*При завиване на кифличката може да се добави сирене, кашкавал или друга плънка
*За това количество тесто е необходима тава с диаметър 26см., или по-дълбока с диаметър 24см.

Подреденото в тавата тесто се покрива с кърпа или фолио и се оставя да втаса отново. 
Когато е удвоило обема си се намазва с жълтък /размит с малко мляко, вода или мазнина/ и се поръсва със сусам.

Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса.