понеделник, 25 юни 2012 г.

Гарнирани миди

Още един лесен и вкусен вариант за бирено мезе :)

около 1 кг миди , пресни
щипка сол
1/2 ч.ч. настърган кашкавал
1 с.л. чесново масло (масло с магданоз, копър, чесън, сол)
1-2 с.л. сметана

Мидите се почистват добре (остъргват се черупките и се изтръгва водораслото от всяка) Слагат се в дълбока тенджера с един пръст вода и щипка сол. Похлупват се с капака и тенджерата се оставя на слаб огън да заврят. Мидите се варят изключително бързо - никога не ги оставям да врат повече от 1-2 мин. само докато се отворят и са готови! Изключва се котлона и се оставят похлупени.

Когато поизстинат мидите се вадят ядките и се отбират по-едрите и здрави черупки.
В плитка тава (може и върху сол, за да са по-стабилни) се редят черупките и в тях се поставят по 1-2 миди, мъничко овкусено масло (колкото грахово зърно), посипват се с настърган кашкавал и се капва малко сметана.

Така подредените миди се запичат на грила за кратко, докато кашкавала се зачерви.

Бон апети! :)

3 коментара:

  1. Олеее,чудесно исглеждат Диди!Със сигурност ще ги опитам,когато ми попаднат миди.Струва ми се че има по 2 ядки в черупка?Може би,когато е по- малка мидата...
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се , че ти харесват Диди! :))
      Обикновено ядките са доста по-малки от обема на черупките, за това запълвам с по 2-3 :)
      Същото нещо го направих с филе бяла риба и стана невероятно вкусно! Разбира се в порционни купички :))
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Страхотни са! Много добро предложение! Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване