петък, 13 юли 2012 г.

За салатите и мидите ...

Обожавам миди! Мога да ги ям цяло лято! :))
В една рекламна брошура на Кауфланд прочетох рецепта за салата с миди и естествено веднага я спретнах! Е, с малки изменения по мое усмотрение

Маринована салата с миди и тиквички

1 тиквичка
1 морков
2  дафинов лист
шарен пипер на зърна
щипка сол
олио
оцет
шепа мидени ядки

Тиквичката се нарязва на тънки ленти и се изпича на грил за кратко. Морковите се режат на тънки лентички (с картофобелачката). В буркан тип Омния се редят наколко тиквички, морковени лентички , миди , дафинов лист и по малко сол и пипер. Подредбата се повтаря. Слага се олио и оцет на вкус. Буркана се затваря плътно и се раздрусва. Прибира сев хладилника. Раздрусва се още няколко пъти. Оставих да престои цяла нощ, но може и само 3-4 часа.



Салата с миди и моркови

2-3 моркова
1 лимон
1 глава лук
стрък пресен розмарин
едро счукан шарен пипер
сол
олио
оцет /лимонов сок
200гр мидени ядки , може и сварени с черупките (с почистен бисус!) по-ефектно е

Морковите се нарязват на ленти с картофобелачката. Лимона се реже на много тънки полумесеци/кръгчета. * Аз настъргах кората на лимона и отделно нарязах плода
Лукът се реже на полумесеци също. Розмарина се накъсва на иглички (ние не ги ядем, ползваме само за аромат) 
Всичко се смесва и овкусява.

Салата е идеално мезе/предястие за вино, ракия и водка  :)))

 Бон Апети!



1 коментар: