понеделник, 16 януари 2012 г.

Кексчета 3 в 1

Усетихте ли колко много обичам мултифункционалните неща?
:))) да, доста често ползвам "2в1","3в1", иначе казано обичам едно нещо да го приложа в различни идеи.

и така ... днешната публикация е посветена на вкусните маслени кексчета. Идеята за самото тесто взех от старите тефтери, а останалото е ... моето въображение :)

за тестото:
125гр. меко масло
100гр. брашно
50гр. пудинг ванилия
2 големи яйца
100гр. пудра захар
1 пак. бакпулвер

за глазурата:
1 белтък
50-60гр пудра захар

Всички продукти се разбиват с миксер. Получва се гъсто кексово тесто, което се раздела на три части. ***Ако е прекалено гъсто може да се добавят няколко лъжици прясно мляко.


Към първата част се добавя:
1с.л. портокалови корички
1с.л. натрошен черен шоколад

за декорация: Белтъчна глазура и портокалови корички


Към втората част се добавя:
1с.л. натрошен бял шоколад
1с.л. леко запечени орехи

за декорация: Белтъчна глазура и захарни топчета


Към третата част се добавя:
3с.л. бадемово брашно
1с.л. прясно мляко

за декорация: Белтъчна глазура с чай от нар и захарни цветчета


От всяка част излизат по 4 кексчета. Могат да се изпекат едновременно. Пекат се на долна фурна с вентилатор на 170-180 градуса. Украсяват се след като изстинат.

Бон апети!

четвъртък, 12 януари 2012 г.

Бадемови бисквитки


250гр. брашно
125гр. масло
150гр. пудра захар
2 яйца
100гр. бадеми - предварително леко запечени и ситно натрошени

шоколад и захарни топчета за украса

Брашното и маслото се смесват, като се притрива през пръсти докато стане на трохи.
* Понякога оставям маслото леко да омекне и го смесвам с брашното с помощта на миксера с вилки за тесто на най-ниска степен.
Добавят се яйцата, захарта и бадемите и се замесва  тесто.
*Ако действате с миксера , бадемите се слагат накрая и не се бърка много.
Готовото тесто се завива в свежо фолио и се оставя в хладилника поне за 20 мин.
Бисквитките могат да се оформят по много начини - тестот позволява да се точи /на набрашнен плот/, а може и да се оформи на топчета и да се приплесне след това, на гевречета и др.
Бисквитките се пекат на долна фурна с вентилатор около 160-170 градуса /или на горна и долна фурна на 180 градуса/, до леко порозовяване /или около 10-12 мин/

Шоколада се начупва на парчета и се стапя за 20-30 секунди в микровълновата. Не е напълно разтопен, но с по-енергично бъркане всичко се стапя :)

И така - мажат се, рисуват се, топват се и т.н. в шоколада, гарнират се със захарните топчета/пръчици и др. и са готови.

Бисквитките са със страхотен бадемов аромат, хрупкави и много приятни!
Дано харесат и на вас! :)

петък, 6 януари 2012 г.

Зелена салата





Накъсва една малка маруля и овкусявам с предварително приготвена заливка /дресинг/
Заливката приготвям в малко бурканче - около 1 пръст олио, на половина оцет, 1ч.л. сол, щипка захар, 1 к.л. горчица.
Към овкусената салатка прибавям няколко парчета колбас и/или бекон, твърдо сварени яйца нарязани на колелца , малко маслини /тези са в марината от мащерка/ и отгоре посипвам със ситно настърган твърд , ароматен кашкавал.
Да ви е сладко!

Печените чушки

ето едно предложение за разтоварваща вечеря след празничното преяждане :)



5-6 червени чушки /печени, белени/
2-3 домата /аз ползвам цели замразени/
щипка риган
щипка майорана
щипка захар
сол на вкус
малко олио

Доматите се белят и режат на едро. Слагат се в тенджерка и на котлона - да поизври малко водата им. Добавят се чушките едро нарязани и останалите продукти. Оставя се да поври за кратко, но да си остане със сосче.

300 гр. сирене фета
50 гр. твърд кашкавал
150 гр. моцарела
2 сварени яйца
малко парче масло

В тавичка, хубаво е да е йенска или керамична, се слага половината от соса, после сиренето и кашкавала. Над тях останалата част от соса , яйцата, нарязани на половинки и всичко се покрива доволно с моцарела. Отгоре се слагат парченца масло.
Тази вкусотия се запича на грил до приятен загар.
Следват препечени филийки и ... топкайте смело! :))