понеделник, 25 юни 2012 г.

Гарнирани миди

Още един лесен и вкусен вариант за бирено мезе :)

около 1 кг миди , пресни
щипка сол
1/2 ч.ч. настърган кашкавал
1 с.л. чесново масло (масло с магданоз, копър, чесън, сол)
1-2 с.л. сметана

Мидите се почистват добре (остъргват се черупките и се изтръгва водораслото от всяка) Слагат се в дълбока тенджера с един пръст вода и щипка сол. Похлупват се с капака и тенджерата се оставя на слаб огън да заврят. Мидите се варят изключително бързо - никога не ги оставям да врат повече от 1-2 мин. само докато се отворят и са готови! Изключва се котлона и се оставят похлупени.

Когато поизстинат мидите се вадят ядките и се отбират по-едрите и здрави черупки.
В плитка тава (може и върху сол, за да са по-стабилни) се редят черупките и в тях се поставят по 1-2 миди, мъничко овкусено масло (колкото грахово зърно), посипват се с настърган кашкавал и се капва малко сметана.

Така подредените миди се запичат на грила за кратко, докато кашкавала се зачерви.

Бон апети! :)

понеделник, 11 юни 2012 г.

Шишчета от скариди

Мариновани шишчета от скариди са поредния ми експеримент с морски дарове. Това е много непозната територия за мен. Въпреки, че много обичам да похапвам риба и морски дарове, тепърва се уча да ги приготвям :)

Всеки успешен опит ще споделям тук :))
300гр. скариди (едри)
1с.л. сос от стриди
1с.л. олио
1ч.л. люта паста (млени люти чушлета)
Мариновам скаридите в тези екстри около 2 часа, в затворен съд в хладилника. След това нанизвам на шишчета (излизат 4 броя) и пека на грил (грил тиган, грил на фурната, или на скара)
Гарантирано чудесно мезе за бира!