вторник, 16 октомври 2012 г.

Кейк с фурми

Рецептата е от една малка книжка с големи картинки, подарък от мама :)
Отклонение: Много обичам кулинарните книги и списани именно заради привлекателните снимки. Една "апетитна" снимка може да ме накара да приготвя това ястие, дори под нея да няма рецепта - обичам да обмислям варианти и импровизирам ! 

и така, рецептата или по-точно моят вариант на рецептата:
2 яйца
100гр. масло
1ч.ч. захар
50мл. сметана
1 ванилия
1 бакпулвер
250гр. брашно
кората на 1 лимон
150гр фурми
50гр бадеми



Яйцата се разбиват със захарта, до пълното и разтваряне. Добавя се маслото и се бие до пухкав крем. Следват сметаната, ванилия, брашното с бакпулвера. Получава се гъсто кексово тесто. Накрая се добавят изчистените от костилки и нарязани фурми, нарязаните бадеми и лимоновата кора. Бърка се за кратко с шпатула/лъжица и се изсипва в намаслена тава. Моята бе с диаметър 20см. Пече се на горна и долна фурна едновременно на 180 градуса.

*порции: 12  ( 287кал/порция ; Б-5гр. М-11гр. В-42гр.)

*** В оригиналната рецепта нещата стоят така:

3 яйца
100гр. масло
1ч.ч. захар
щипка канела
1 бакпулвер
250гр. брашно
кората на 1 лимон
150гр фурми
30гр бадеми
50гр. шоколад

 Готовия кейк се намазва с кайсиево сладко и се гарнира с цели фурми.