понеделник, 8 април 2013 г.

Пълнени чушки

Предлагам рецепта за едни по-различни пълнени чушки. Търсих много из интернет пространството вариации на пълнени чушки, за да избягам от стандартното, но не открих. За това просто импровизирах :)

300гр. кайма (едро мляно или кълцано месо)
300гр. консерва червен/бял боб
1-2 моркова
1 глава лук
шепа пресен магданоз
щипка сушена майорана
щипка сушена целина (или 1/4 глава целина на кубчета)
щипка лют пипер или черен пипер (по желание)
1 ч.л. подправка за скара *
2 с.л. доматено пюре
сол на вкус
6бр средни или 8бр малки червени чушки (или пък 4бр големи :))) 

* подправката за скара си я правя сама и съдържа :  синап, кимион, кардамон, червен пипер, лют пипер, кориандър, черен и шарен пипер, бахар, розмарин (може и други, по желание) Всички добре изсушени подправки (доизсушавам на тиган или фурна ако е необходимо) счуквам в хаванче и съхранявам в буркан.


И така. Лука и моркова се нарязват на ситно и се задушават в малко мазнина / или само с вода. Добавя се каймата и се задушава, като в началото се бърка непрекъснато до образуване на трохи. Долива се водичка. Слагат се подправките, доматеното пюре (изварени домати без други добавки). Когато е готова каймата се добавя боба от консервата (или предварително сварен). Добавя се наситно накълцания магданоз, посолява се на вкус.
 
С готовата плънка се пълнят чушките (моите са замразени, ако са пресни се почистват и измиват). Подреждат се в тавичка.Течността, която остава от плънката се излива в тавата за печене. Ако е малко се долива водичка. Ако е много се слагат няколко лъжички ориз, за да я поеме (при мен се получи второто). Пекат се до готовност. Аз пекох на долна фурна и вентилатор на 180градуса около 30мин.

Бон апети!




Няма коментари:

Публикуване на коментар