петък, 4 октомври 2013 г.

Картофен чипс без мазнина


Вариант 1 -  в дясно:
Един голям картоф се измива добре (може с кората, може и белен).
Нарязва се на много тънки филийки (аз ползвах ренде вьорнер, но може с картофобелачка или с много остър нож).
Готовите шайби се измиват добре в студена вода (докато падне нишестето).
Изцеждат се и се подсушават добре върху кухненска кърпа.
Посоляват се или се слагат подправки на вкус.
Върху чинията на микровълновата фурна се слагат два пласта домакинска хартия.
Върху нея се редят люспите картофи, така че да не се застъпват (един картоф го пекох на два пъти).
Пускат се 3 мин. на пълна мощност. После още 3мин. на 50-60% от мощността на МВ.
Това е!

Вариант 2 -  в ляво:
Процедира се по същия начин, както е описано по-горе.
Картофените люспи могат да се осолят и като се добави сол в купата със студена вода и се оставят за 5-10мин.
Голяма тава (от фурната) се застила с хартия за печене и върху нея се редят картофените люспи.
Пекат се предварително загрята фурна на 220 градуса с вентилатор.
Трябва да се дебнат, защото се пекат доста бързо.
Не се пекат равномерно, така че готовите се вадят, а другите се допичат.
Един едър картоф заема една тава.
 :thumbup:

п.п. Предполагам същата процедура може да се приложи и при други кореноплодни. Чипс от морков примерно! Или пък от ряпа?  ::)  Ще се пробва и с ябълка!

п.п.2 Не става с ябълки, освен ако не се пекат на 50% от мощността на МВ за по-продължително време и при непрекъснато наблюдение. Но на фурна с вентилатор, на 100градуса (може и повече) става хубав ябълков чипс  :thumbup:

Няма коментари:

Публикуване на коментар