понеделник, 7 октомври 2013 г.

Сладко от червено цвекло

Сладко, конфитюр ... така и не научих разликата :))
Важното е, че експериментирах и се получи нещо много, много вкусно!

Ето какво вложих за количеството което виждате (едно бурканче и половина):

2 глави червено цвекло, предварително обелени и сварени (имах такова във фризера)
250гр. ягодово пюре - пасирани и изварени ягоди със захар 1:1 (беше подготвено за заливка върху сладолед, но сезона му отмина ;) ) * Същото съм го правила от пасиран и разреден ягодов конфитюр
2с.л. мед (може повече или по-малко, зависи от вкуса)
кората на половин лимон и няколко капки лимонов сок

Цвеклото се нарязва на кубчета (като картоф за мусака). В малка тенджерка се изсипва ягодовото пюре, цвеклото и меда. Вари се на слаб огън до желаната гъстота.


 Добавят се лимоновата кора и капки сок (отново на вкус) и вре още 1-2минутки. Готовото сладко се сипва в сухо бурканче, затваря се и се обръща с капачката надолу до пълно изстиване. Ако е за бърза консумация се изсипва в подходяща съдинка и се съхранява в  хладилник или пък се консумира моментално с хубави палачинки :))






Няма коментари:

Публикуване на коментар