вторник, 29 януари 2013 г.

Паприковано свинско джоланче

Това е изключително лесно и вкусно мезе , особено през зимните месеци - сезонът на червеното вино! :)
Процедурата е много лека - необходимо е едно джоланче, може и две :) , 2-3 литра зелев сок, в който да се свари и малко подправки (бахар, дафинов лист, черен пипер, хвойна)
Готовото месо , внимателно се обезкостява, за да се запази цялостта.
Върху алум.фолио или свежо фолио се посипва смес от подправки (червен пипер, чубрица, майорана, подправка за скара  или синап, кимион, черен пипер, лют пипер, кардамон, кориандър и др.)
Месото се овалва и се завива на стегнато руло с подправките. Престоява така до пълното му изстиване.
После режете и хапвате :))


Бързи шоко тарти


за блата:
10 обикновени бисквити
1/2 ч.ч. орехови ядки
1/2 ч.ч. овесени ядки
1/2 пак.масло (~60гр)

Всички сухи съставки се смилат в блендера. Премества се в купа и се смесва с размекнатото масло . Меси се с ръка до получаване на топка.
Разпределя се в огнеопорни купички/ форми за тарталети или в една голяма. Изпича се за ~10мин на 200-220градуса във фурната, или докато стане като хрупкава бисквита

за плънката:
2 банана

Бананите се нарязват на колелца. Подреждат се върху готовия блат.

за крема:
1 ч.ч. прясно мляко
1 яйце
3 с.л. брашно пшенично
1 с.л. какао
4 с.л. захар
20 гр.масло

Всички продукти без маслото се смесват в касерола или друг огнеопорен съд и се пасират. Поставя се на котлона на тих огън, при непрекъснато бъркане докато се сгъсти. Сгъстява се доста, като течен шоколад. Сваля се от огъня и се добавя маслото като се разбърква с лъжица/шпатула.

Готовия крем се изсипва във формите/та върху вече готовия блат и наредените банани.
Оставя се да се охлади добре. Може да престои и в хладилник (увити в стреч фолио).

Да ви е сладко!




Кекс с овесени ядки



(1ч.ч. ~150мл)
1ч.ч. овесени ядки фини
1ч.ч. соево брашно
1ч.ч. брашно пшенично
1ч.ч. прясно мляко
3 белтъка + 1 яйце
1/2ч.ч. сирене натрошено
1ч.л. сода (загасена с капка лим.сок)
1ч.л. сол
+ малко вода, ако се получи твърде гъсто

всичко се смесва с миксер - първо яйцата, после се добавят и останалите продукти
плитка тавичка се застила с хартия за печене и се намаслява
изсипва се тестото - да не е повече от 1 пръст дебело тестото
пече се в умерена фурна до готовност (пробва се с клечка)

след като изстине се реже на малки парчета /ромбоиди или квадратчета/ и се гарнира с овкусена извара и/или шунка.

*става тънък и леко глетав, заради състава и пропорциите на брашната, но с хрупкава коричка и доста ми хареса  Peace

за цялото количество ~650гр (без гарнитурата): 1474кал (Б-101гр. ; М-38гр. ; В-187гр.)