вторник, 8 октомври 2013 г.

Яхния с нахут

Нахут. Баба ми го отглеждаше и като малка често го хапвах директно от шушулките smile1 Слагаше го, когато готви боб, заедно с малки парченца сланина ... ех, сладки спомени!
Сякаш го позабравихме последните години. Купувала съм 1-2 пъти от магазина, но се вари три часа и бликат плуващи люспи отгоре, едно хрупа, друго се кашва ... отказах се!
На скоро си взех от био магазин (за покълване, уж). Но го сготвих и стана прекрасен! Без нито една люспа и идеално сварен.

Ето и рецептата:

1ч.ч. сух нахут

1 голяма  глава лук
2с.л. зехтин
2 с.л. универсална подправка
3-4с.л. изварени домати (може и лютеница)
3-4 печени червени чушки
две щипки сух джоджен (гьозум) или 2 стръкчета пресен

Нахута се накисва в хладка вода за една нощ/ден. После се измива, добавя се нова студена вода и се кипва, добавя се щипка хлебна сода и ври 5мин. Отстранява се от огъня и се измива със студена вода. Отново се налива студена вода и се слага на котлона да ври до готовност (на мен ми отне около час в обикновена тенджера)
През това време се подготвят зеленчуците. Лукът се нарязва на средни парченца и се задушава в малко мазнина (олио/зехтин). Когато стане прозрачен се добавят подправката, доматите (лютеницата), нарязаните чушки и джоджена (ако е сух!). Задушават се до готовност.
Когато нахута е сварен се отцежда (замазете водата от варенето) и се добавя към зеленчуците. Ако е необходимо се добавя малко вода (от нахутената). Ястието ври 10-15мин. Ако джожена е пресен се добавя при смесването на зеленчуците и нахута.
В ястието не съм слагала сол, тъй както  универсалната подправка е солена. Ако не разполагате с готова подправка сложете в ястието морков, целина, магданоз, сол и/или подправки, които обичате smile1 Аз посипах порцията си обилно с лют пипер Tongue

Приблизителна хранителна стойност (общо 6 порции):
~200ккал на порция
Б 12гр.
М 6гр.
В 28гр.


понеделник, 7 октомври 2013 г.

Бисквитките на Джъмбо

Ето, че има и импровизации в животинските храни Tongue
Това е моя любим мишок (чинчила) скрит в шкафа и хрупа бисквитка smile1
Бисквитката с леки изменения може да се превърне от хранително блокче за чинчила в крекер за мен Roll Eyes




Бисквитките на Джъмбо съдържат:

3/4 ч.ч. фини овесени ядки
1 с.л. натрошени сушени банани
1 с.л. тъмни стафиди
1 ч.л. сушени моркови
1 ч.л. слънчогледови семена
3-4 с.л. вода за спойка (може и повече, аз слагах на око)

Всички съставки се смесват до лепкаво тесто. С навлажнени ръце се оформят малки топчета. Върху постлана с пекарска хартия тава се нареждат топчетата и се притискат с пръсти до получаване на кръгли бисквитки (или с дъното на чаша , навлажнено). Бисквитките се пекат (сушат) на 100градуса с вентилатор около 20 минути, или докато изсъхнат.

* Давам му по половин бисквитка от време на време. Не всеки ден! Старая се да не развалям диетата му и балансираното хранене за чинчила!

Той се храни основно с типичната готова храна, която продават в зоомагазините, но от време на време бива глезен с бисквитки, сушени ябълки, моркови или чушки smile1

А вие грижите ли се за храната на своите любимци wink1



Обичам те , мило мишле!
18.12.2014г.


Сладко от червено цвекло

Сладко, конфитюр ... така и не научих разликата :))
Важното е, че експериментирах и се получи нещо много, много вкусно!

Ето какво вложих за количеството което виждате (едно бурканче и половина):

2 глави червено цвекло, предварително обелени и сварени (имах такова във фризера)
250гр. ягодово пюре - пасирани и изварени ягоди със захар 1:1 (беше подготвено за заливка върху сладолед, но сезона му отмина ;) ) * Същото съм го правила от пасиран и разреден ягодов конфитюр
2с.л. мед (може повече или по-малко, зависи от вкуса)
кората на половин лимон и няколко капки лимонов сок

Цвеклото се нарязва на кубчета (като картоф за мусака). В малка тенджерка се изсипва ягодовото пюре, цвеклото и меда. Вари се на слаб огън до желаната гъстота.


 Добавят се лимоновата кора и капки сок (отново на вкус) и вре още 1-2минутки. Готовото сладко се сипва в сухо бурканче, затваря се и се обръща с капачката надолу до пълно изстиване. Ако е за бърза консумация се изсипва в подходяща съдинка и се съхранява в  хладилник или пък се консумира моментално с хубави палачинки :))






петък, 4 октомври 2013 г.

Картофен чипс без мазнина


Вариант 1 -  в дясно:
Един голям картоф се измива добре (може с кората, може и белен).
Нарязва се на много тънки филийки (аз ползвах ренде вьорнер, но може с картофобелачка или с много остър нож).
Готовите шайби се измиват добре в студена вода (докато падне нишестето).
Изцеждат се и се подсушават добре върху кухненска кърпа.
Посоляват се или се слагат подправки на вкус.
Върху чинията на микровълновата фурна се слагат два пласта домакинска хартия.
Върху нея се редят люспите картофи, така че да не се застъпват (един картоф го пекох на два пъти).
Пускат се 3 мин. на пълна мощност. После още 3мин. на 50-60% от мощността на МВ.
Това е!

Вариант 2 -  в ляво:
Процедира се по същия начин, както е описано по-горе.
Картофените люспи могат да се осолят и като се добави сол в купата със студена вода и се оставят за 5-10мин.
Голяма тава (от фурната) се застила с хартия за печене и върху нея се редят картофените люспи.
Пекат се предварително загрята фурна на 220 градуса с вентилатор.
Трябва да се дебнат, защото се пекат доста бързо.
Не се пекат равномерно, така че готовите се вадят, а другите се допичат.
Един едър картоф заема една тава.
 :thumbup:

п.п. Предполагам същата процедура може да се приложи и при други кореноплодни. Чипс от морков примерно! Или пък от ряпа?  ::)  Ще се пробва и с ябълка!

п.п.2 Не става с ябълки, освен ако не се пекат на 50% от мощността на МВ за по-продължително време и при непрекъснато наблюдение. Но на фурна с вентилатор, на 100градуса (може и повече) става хубав ябълков чипс  :thumbup:

вторник, 1 октомври 2013 г.

Сочен сладкиш с ябълки

Привет след дъъълго отсъствие! Срам не срам цяло лято почти не готвих ...
Но сега искам да споделя една рецепта, която се оказа уникално попадение! За съжаление не знам коя е авторката на този сладкиш, но е невероятно сочен, лек и вкусен, вкусен, че чак не можеш да спреш да го ядеш :))) С най-голямо удоволствие я разпространявам! И ако авторката си я познае - Благодаря ти! :)

*снимката е доста лоша, но не ми е там силата - ще ме прощавате! :)))

за тестото ви е необходимо:
1/2ч.ч. брашно
1/3ч.ч. захар
1 пак. бакпулвер
2 щипки сол
1пак. ванилия
2 големи яйца
2 с.л. олио
1/3ч.ч. прясно мляко
Всичко се разбива с тел до получаване на гладко тесто *количеството е наистина малко!

за плънката са необходими:
6-8 броя ябълки
Почистват се от кори и семки. Нарязват се на четвъртинки и после на фини филийки.

Прибавят се към тестото и се разбъркват много добре, за да се обмажат всички парченца.

В намаслена и набрашнена тавичка се изсипва сместа . Пече се около 35мин на 180 градуса.

за заливката са необходими:
1/3ч.ч. захар
1 голямо яйце
3с.л. масло
1/2ч.ч. натрошени орехови ядки
Яйцето се разбива с вилица, добавят се и другите съставки. Заливката се изсипва върху сладкиша и се връща във фурната за още 10минути.

Ние го нападаме още горещ, но когато изстине е още по-вкусен, невероятно вкусен! Напомня ми за крем карамел, но с ябълки :)))

* хранителна информация по мои изчисления:
общо 12 порции
228ккал / 1 порция
Б 4,7гр / 1 порция
М 10,3гр / 1 порция
В 32гр. / 1 порция