четвъртък, 27 февруари 2014 г.

Печена риба с картофи

 Една хубава рибка - сулка :) Непозната за мен като вкус, но определено ще я хапваме и за напред. Хищен екземпляр с доста големи зъби за рибе и лично за мен - трудна за чистене. Но аз така или иначе не умея, или по-скоро не обичам да чистя риба ... Друга тема.
Тази рибка е с доста крехко, постно месце, предполагам ще е удачна за приготвяне на различни ястия. Ще се пробва!

Няколко рецепти привлякоха вниманието ми, но в крайна сметка въображението взе превес :))

Една едра рибка - достатъчна е за двама

5-6 картофа

80мл. зехтин
3 с.л. настърган пармезан
5-6 стръкчета мащерка
стръкче розмарин
щипка-две сол
щипка черен пипер
щипка чесън на прах (или една смачкана скилидка)

шепа маслини

В борбата с рибата приложих  тактика филетиране, след неуспешен опит да я почистя цяла и да премахна люспите :))
Та, готовите филенца се овкусяват със сол и черен пипер, оставят се за 10-15мин.
Картофите обелени, нарязани на шайби се бланшират в подсолена вода за 5мин. След това се заливат със студена вода и се отцеждат.
Розмарина и мащерката се накълцват на ситно. В малка купичка се смесват зехтина и подправките. От готовата смес се заделя малко, около 2с.л.
Бланшираните картофи се овкусяват с готовата смес от подправки и мазнина.
В тава, постлана с хартия за печене се изсипват/подреждат овкусените картофи на един ред. Върху тях се слагат  рибните филета и се овкусяват със заделените 2 с.л. смес (може и само мазнина). Разпределят се и маслинките.
Пече се в предварително загрята фурна  на 220градуса  до златист загар или ~20-25мин.

Вкусотийка! :)



Няма коментари:

Публикуване на коментар