петък, 4 април 2014 г.

Чийзкейк с качамак

Подхванах тази рецепта на Йоли, после ми се стори интересна тази рецепта на Катерина и накрая, разбира се, се получи нещо съвсем различно :)) но не по-малко вкусно!

1ч.ч. грис за качамак
2,5 ч.ч. вода
1к.л. сол
20гр.масло
20гр. настърган кашкавал

Водата се кипва (приготвям в касерола), добавя се солта, маслото и кашкавал. Оттегля се от огъня и при непрекъснато бъркане внимателно се изсипва царевичният грис за качамак.
Готовата смес се прехвърля в тортена форма (откопчаващ се ринг, или просто ринг върху поднос). С помощта на шпатула (влажна или намаслена, за да не полепва) се заравнява сместга и се оформя борд, около 1,5-2см. Сместа се оставя на страна да зе охлади и стегне.



200гр. извара
200гр сирене крема (аз ползвах с подправки, но може да се ползва чисто или да се добавят подправки по желание)
100гр. краве сирене натрошено
2с.л. майонеза (или квасена сметана, за спойка)
сол, ако е необходимо!

Всички видове млечни продукти и майонезата се смесват в купа, като се намачкват и разбъркват с помощта на вилица. Готовата смес е достатъчно гъста и лесно се работи с нея.
Отново с помощта на шпатулата се нанся в тортената форма върху вече "желирания" качамак. Заравнява се, покрива се с фолио (за да не засъхва отгоре) и се оставя в хладилника за 1-2 часа, а може и за цяла нощ.



шепа маслини
няколко стръка магданоз
доматено пюре

Готовата торта се освобождава от тортения ринг (отлепва се лесно) и се украсява по желание. Аз използвах основа от доматено пюре (или хубав гъст кетчуп), маслинка и листенца магданоз.


Върви чудесно както с бяло вино, така и с водка и доматен сок ! :))

1 коментар:

  1. Ей така се раждат най-вкусните рецепти - с импровизация! Като имам предвид съставките предусещам страхотен вкус! Много ми хареса! Поздрави!

    ОтговорИзтриване