понеделник, 14 април 2014 г.

Козунак с тиква

Ето още една успешна импровизация на козунак!
Това, че има тиквено пюре в козунака не е нова идея, виждала съм го доста пъти из кулинарните блогове и сайтове, но аз се отчетох със собствен вариант  :P
Най-любимата ми рецепта за козунак е на Танита :air_kiss:, така че всички козуначени импровизации лежат на нея:

2 яйца + 1 белтък (жълтъка е за намазване)
1 ч.ч. кисело мляко (оригинала е с прясно)
25гр свежа мая (оригинала е с 1с.л. суха мая)
1 1/2ч.ч. сладко от тиква* (оригинала е с 1ч.ч. захар)
1/4ч.ч олио
1/2ч.л. сол
4 1/2 ч.ч. брашно
1/2ч.ч. нишесте лимон (в оригинала липсва)

*сладкото от тиква не е рачел! Правено е на принципа на сладката - варена тиква със захар и лимонтузу.

3-4 с.л. масло
3-4с.л. брашно

1/2ч.ч. боровинки (замразени) 
1/2ч.ч. млени орехи 
2-3с.л. захар

2с.л. захар
орехови ядки

Всички продукти задължително трябва да са със стайна температура!
Маята се разтваря в млякото, в контейнера на машината за хляб. Яйцата се разбиват и добавят към сместа. Отгоре посипвам половината брашно. Сладкото разбивам с пасатор, за да няма парченца и добавям в контейнера. Добавям олиото. Добавям останалата част от брашното, нишестето и солта. Включвам програма месене и оставям машината да си върши работата. Трае около 40мин. Но когато тестото започне да се събира на хубава топка, започвам да добавям на 2-3 пъти от заделеното масло и брашно в процеса на месене на машината.
Готово тесто оставям да втасва в машината.
След като е втасало го деля на две. Едната половина разделям на три фитила. Всеки фитил разтеглям на правоъгълник и посипвам с предварително подготвената плънка от боровинки, орехи и захар. Навивам на рула, осуквам. Готовите три фитила сплитам на плитка и връщам в машината да втасва. След като втаса, намазвам с жълтък, смесен с малко олио и вода, посипвам със захар, орехи и включвам програма печене.
Другата част от тестото деля на малки топчета, колкото голям орех, разтеглям, слагам плънка, усуквам и връзвам на възел. Гтовоите мини козуначета слагам във форми за мъфини. След като втасат мажа с жълтъка и пека на 170 градуса, на най-ниското ниво на фурната.




Няма коментари:

Публикуване на коментар