вторник, 22 април 2014 г.

Жълт козунак

Още един успешен опит за козунак! Много нежен, много пухкав, мекичък и с конци. Рецептата е моя импровизация по основна рецепта за козунак. Жълт, защото е с повече жълтъци и то от свободните кокошки на съседите :))

1 ч.ч. прясно мляко
25гр свежа мая

1/4 ч.ч олио
2 яйца + 2 жълтъка 

1 ч.ч. захар 1/2ч.л. сол
4 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. нишесте лимон


кората на 1/2 лимон
1 с.л. коняк
1 ванилия


3-4 с.л. масло
3-4с.л. брашно

1/2 ч.ч. сладко от сини сливи и боровинки

1 жълтък + 1 с.л. вода за намазване

Всички продукти задължително трябва да са със стайна температура! Тестото е месено в машина за хляб.
Маята се разтваря в млякото, в контейнера на машината за хляб. Яйцата се разбиват със захарта и се добавят към сместа, рома и ванилията също. Добавям олиото, солта, нишестето и брашното.

Включвам програма месене и оставям машината да си върши работата. Трае около 40мин. Но когато тестото започне да се събира на хубава топка, започвам да добавям на 2-3 пъти от заделеното масло и брашно в процеса на месене на машината.
Готово тесто оставям да втасва в машината около час.След като е втасало го деля на две. 
***Тестото се получи меко и приятно , но по-жилаво от обикновено. Късаше се по-трудно.
Едната половина разделям на три фитила. Един фитил разтеглям (с олио) на правоъгълник и плънка от сладкото от сливи и боровинки. Навивам на руло, осуквам, както се върти въже за скачане - хващам с двете ръце за двата края и въртя (голямо обяснение :)). Другите два фитила ги оставям без плънка, само разтеглям (с олио) на дълги фитили и пак ги въртя като въже. Готовите три фитила сплитам на плитка и поставям във форма за кекс (от снимката е видно). 
***Това тесто се получи доста... жилаво и тежто. Втасването отне два пъти повече време от преди. Увеличи обема си едва два пъти при втасването. 
След като втаса (около два часа на стайна температура), намазах с разбития жълтък, смесен с малко вода. Сложих го във фурната и я включих на долен реотан на 150 градуса. При печенето се надигна доста (стана общо три пъти първоначалния обем). Отне ми около 30 минути, като последните 7-8 минути включих и горен реотан. 
 ***Честно казано нямах големи очаквания, впредвид бавното втасване и стегнатата структура на тестото, но бях очарована от крайния резултат. Правих го за подарък и бях на косъм да купя готов, но ... :)) Ето даже и с украса от маслени бисквитки, които в последствие оцветих с белтъчна глазура.

Другата половина от тестото обработих по гореописания начин , но на мини козуначета. Не ги чаках много да втасата (около 30-40минути) и ги сложих да се пекат. Увеличиха обема си два пъти от първоначалния.

Няма коментари:

Публикуване на коментар