четвъртък, 22 май 2014 г.

пилешки бутчета на скара

Звучи съвсем елементарно, нали?! Стига да улучиш марината обаче :))) и начина на печене!
Открих марината, която идеално пасва на пилешко месо, макар и голямо парче с кокал (каквото е пилешкото бутче) месото се изпича равномерно, остава сочно и крехко, без кървави следи. Освен маринатата обаче и самото печене е от изключително значение!

Ето и какво съдържа моята любима марината (пропорциите са за 2-2,5кг пил.бутчета):

1 к.ч. горчица (сладка, ако ползвате дижонска - на половина)
1 1/2 к.ч. сметана за готвене (или кисело мляко)
1 1/2 к.ч. бяло вино (не слагам вино ако ги правя с кисело мляко)
1/2 к.ч. олио (може да се пропусне)
сока от 1 лимон (или цял нарязан лимон)
2 стръка пресен чесън
2 стръка пресен лук (или голяма глава стар лук)
4-5 листа салвия (или стръкчета мащерка)
сол и черен пипер на вкус

2-2,5кг пилешки бутчета, цели

Пилешките бутчета се почистват (обикновено са и с част от трътката) , измиват и се разполовяват (копанче и бедро). На всяко парче се правят далбоки прорези.
В голяма купа или тенджера се смесват продуктите за маринатата : лукът и чесънът се нарязват на ситно, салвията също. Заливат се с течните съставки и се разбъркват добре. Добавят се сол и черен пипер.
Пилешките бутчета се слагат в тенджерата с маринатата и се разбъркват добре. Хубаво е да постоят поне 1 час.
***Ако количеството марината ви изглежда недостатъчно - увеличете количествата на съставките. Освен да се овкусят пил.бутчета, трябва да остане и марината за поливане.
Овкусените бутчета се "залепят" на скарата :) Добре нагрята скара на дървени въглища! т.н.барбекю :)
От тук нататък следва заливане с марината при всяко обръщане на бутчетата. Плътната марината ги "запечатва" - стават като задушени, но с хрупкава кожичка. Пекат се по-продължително време, но когато си с приятна компания врeмeто не се усеща :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар