четвъртък, 22 май 2014 г.

пилешки дробчета в лозов лист

Това е една абсолютна импровизация :)) Но много интересна, с нежен вкус и лесна, разбира се!

400-500гр пилешки дробчета, почистени и нарязани на еднакви парчета (като кибритена кутийка)
връзка лозови листа (около 20бр), пресни и бланширани, или от буркан или от фризера

В дълбока тенджерка се кипва около 1л вода и към нея се прибавят:
2 дафинови листа
2 шушулки кардамон
4-5 зърна черен пипер
2 зърна бахар
2 зърна хвойна
резенче джинджифил (колкото орехче)
2-3 ч.л. сол

Оставят се да къкрят 4-5 мин. Котлона се изключва и в тенджерката се прибавят пилешките дробчета. Похлупват се и се оставят докато се охлади течността (около 1 час).

Дробчетата се отцеждат от течността.
Върху дъска (или чиния) се разстила едно лозово листо, поставя се едно дробче и се навива плътно като сърмичка.
***Ако листото се намаже леко с горчица, дробчето става още по-сочно и ароматно!
Готовите сърмички се нанизват на шишчета и се пекат на скара (или сух тиган/сач) до лек загар. Стават бързо и са чудесно мезе :)

1 коментар: